Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Υποθαλάσσιο ρεύμα όσο 40 Αμαζόνιοι!


Στην ανακάλυψη ενός πελώριου και ταχύτατου υποθαλάσσιου ρεύματος προχώρησαν πρόσφατα Αυστραλοί και Ιάπωνες επιστήμονες, κοντά στην Ανταρκτική.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ρεύμα που μεταφέρει όγκο νερού ισοδύναμο με 40 Αμαζόνιους συνιστά σημαντικό τμήμα στο «πάζλ» της παγκόσμιας κίνησης των υδάτων των ωκεανών, η οποία βοηθά στον έλεγχο του κλίματος της Γης. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους ερευνητές να παρακολουθήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες είχαν μέχρι σήμερα κάποιες ενδείξεις για την ύπαρξη του ρεύματος, ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να το εντοπίσουν. Αυτή τη φορά, τοποθέτησαν όργανα μέτρησης σε διάφορα σημεία του βυθού σε βάθος μέχρι και 4.5 χλμ. Η εκτενής αυτή μελέτη, διάρκειας δύο χρόνων, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μετρήσουν την ταχύτητα, τη θερμοκρασία και την αλμυρότητα του ρεύματος.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν καταδεικνύουν ότι πρόκειται για το ταχύτερο βαθύ ωκεάνιο ρεύμα που έχει ανακαλυφθεί, με μέση ταχύτητα 20 εκατοστών το δευτερόλεπτο, που μερικές φορές ξεπερνά τα 700 μέτρα την ώρα. Έχει μέσο πλάτος 50 χιλιομέτρων και μεταφέρει πάνω από 12 εκατ. (μερικές φορές μέχρι και 30 εκατ.) κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο του πολύ κρύου και αλμυρού νερού που προέρχεται από την Ανταρκτική και κινείται βόρεια από αυτήν, προς την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την ταχύτητα του ρεύματος, καθώς αυτό κινείται σε βάθος περίπου 3.5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταφέροντας πυκνό, πλούσιο σε οξυγόνο νερό, που βυθίζεται κοντά στην Ανταρκτική.

Πρόκειται για ένα γιγάντιο «δρόμο» μεταφοράς και κατανομής της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υδρόγειο. Ο ρόλος των μεγάλων ρευμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, καθώς μεταφέρουν θερμό νερό σε κρύες περιοχές (και αντίστροφα), αποκαθιστώντας την ισορροπία στο περιβάλλον των περιοχών αυτών.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: