Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Τρόμος για την περίοδο των τυφώνων στην Αιτή


Σε κατάσταση συνεχούς κινδύνου βρίσκεται η Αϊτή, τρεις μήνες μετά τον σεισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 220.000 ανθρώπων και άφησε άστεγους 1,3 εκατομμύρια πολίτες.

Και αυτό διότι επίκειται η επικίνδυνη περίοδος των τυφώνων που μπορεί να προκαλέσει ανάλογα προβλήματα με αυτά που προκλήθηκαν από τα Ρίχτερ του περασμένου Ιανουάριου.

"Πρέπει να φροντίσουμε μια χώρα που πραγματικά βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς κινδύνου, που πρέπει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα, αφού φτάνει η περίοδος των βροχών και όχι μόνο στο Πορτ ο Πρενς", τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ προειδοποιώντας για τα δύσκολα που έρχονται .

Σχετικά με το επίπεδο προετοιμασίας της Αϊτής για την περίοδο των βροχών, για την οποία οι παρατηρητές φοβούνται ότι θα προκαλέσει μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή, ο πρόεδρος Πρεβάλ είπε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν γίνει πολύ δουλειά στην Γκοναΐβ και στην Καγιέ θα έχουμε και άλλους νεκρούς στις πόλεις αυτές».

Ο Πρεβάλ επισκέφτηκε καταυλισμό του ΟΗΕ, είκοσι χιλιόμετρα από την αϊτινή πρωτεύουσα ο οποίος προορίζεται για 8.000 σεισμόπληκτους που μέχρι σήμερα ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση της Αϊτής σε συνεργασία με ξένους οργανισμούς άρχισε την επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων πληγέντων από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου σε περιοχές που δεν κινδυνεύουν από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η επιχείρηση αυτή άρχισε από τον καταυλισμό της Πετιονβίλ, όπου σε ένα γήπεδο γκολφ ζουν 50.000 άστεγοι. Τις επόμενες 10 με 12 ημέρες περίπου 7.500 από αυτούς θα μετακινηθούν σε ασφαλέστερη περιοχή.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους σεισμόπληκτους σε άλλες έξι περιοχές που κρίθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνες και οι κάτοικοί τους πρέπει να απομακρυνθούν πριν την περίοδο των βροχών, αλλά και την περίοδο των τυφώνων που αρχίζει την 1η Ιουνίου.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: