Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Πακιστάν: Πάνω από 1.100 οι νεκροί από τις πλημμύρες


Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 11.000 είναι οι τραυματίες, στο Πακιστάν από τις μεγάλες καταστροφές στις υποδομές, από τις πλημμύρες που προκαλούν οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων. Έχουν διασωθεί 20.000 πολίτες και παραμένουν εγκλωβισμένοι άλλοι 27.000. Στη μάχη της διάσωσης έχουν ριχτεί 43 στρατιωτικά ελικόπτερα. Ο στρατός χρησιμοποιεί επίσης περισσότερες από 100 βάρκες. Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να φτάσουν στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι πλημμύρες έχουν πλήξει ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες. «Δεν έχουμε συνολική εικόνα της κατάστασης εξαιτίας της διακοπής κάθε επικοινωνίας και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα γραφεία μας στις περιοχές Νοουσέρα, Σουάτ και Σαρσάντα», δήλωσε ο Μανουέλ Μπέσλερ από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Χαϊμπέρ Παχτούνκουα στο βορειοδυτικό Πακιστάν», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της επαρχίας, Μιάν Ιφτικάρ Χουσεΐν. Τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε και υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης.



H επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο, είναι η Χαϊμπέρ Παχτούνχουα, ενώ η Πεσαβάρ, πρωτεύουσα της περιοχής, με τρία εκατομμύρια κατοίκους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο και τα μέσα επικοινωνίας υπολειτουργούν, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Η πακιστανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο για "άνευ προηγουμένου" βροχοπτώσεις, διευκρινίζοντας πως μέσα σε 36 ώρες έπεσαν περίπου 312 χιλιοστόμετρα νερού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το Σάββατο την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων ευρώ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν.

Στο γειτονικό Αφγανιστάν η κατάσταση είναι άσχημη. Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 65 άνθρωποι και πολλές χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: