Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Αναζωπυρώθηκε το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο


Αναζωπυρώθηκε το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο στην περιοχή Αετοράχη και έχει πλέον ενωθεί με το βόρειο μέτωπο της φωτιάς στα βορειοδυτικά του Αετού στην περιοχή Κοκκινόχωμα.

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους πυροσβέστες αφού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί η φωτιά που ξέσπασε πριν από 24 ώρες και καταστρέφει όλη την βλάστηση στις χαράδρες. Στον οικισμό Αετό προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερα σπίτια και σε προαύλιους χώρους περισσότερων κατοικιών.

Στην περιοχή επιχειρούν 34 οχήματα με 75 πυροσβέστες και 52 πεζοπόροι, η ένταση των ανέμων έχει πέσει στα 7 έως 8 μποφόρ, από 10 έως 11 μποφόρ που ήταν χθες το βράδυ.

Ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης θεωρεί πλέον εξαιρετικά πιθανόν η φωτιά να είναι προϊόν εμπρησμού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ "μου μετέφεραν ότι η φωτιά χθες το βράδυ ξεκίνησε από τέσσερις εστίες συγχρόνως γεγονός που συνηγορεί στο ενδεχόμενο του εμπρησμού".

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το βράδυ, από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ στον Αετό. Το πρώτο κρίσιμο 12ωρο επικράτησε πανικός. Όπως δήλωσε το πρωϊ στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Σπύρος Πλατυμέσης «όλο το βράδυ παραθεριστές έφευγαν πανικόβλητοι. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Με δυσκολία αναπνέαμε από τους καπνούς, ακόμη και στην παραλία. Ο δρόμος προς Χαλκίδα ήταν γεμάτος».

Αγροτουριστική περιοχή η Κάρυστος, καίγεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ ο κ. Πλατυμέσης, «πέρσι σαν σήμερα, είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρ.. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ, διότι δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες».

Τουριστικός προορισμός κοντά στην Αθήνα, με πολύ πράσινο, που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, η Κάρυστος διαθέτει ήδη ελεύθερες εκτάσεις για περαιτέρω οικοδόμηση. «Με το νόμο Τρίτση είχαν γίνει επεκτάσεις οικισμών και υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί. Άρα η διαθέσιμη για οικοδόμηση επιφάνεια είναι μεγάλη και επιπλέον οι τιμές είναι λογικές. Θεωρώ σχεδόν αδύνατον κάποιος άρρωστος νους να προκάλεσε τη φωτιά», πρόσθεσε ο κ. Πλατυμέσης.

Ολοκληρωτική καταστροφή στο Φοινικοδάσος

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο Φοινικόδασος της Πρέβελη στο νομό Ρεθύμνου, από την φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το πρωϊ. Στην ίδια περιοχή έχουν καεί μέχρι αυτή την ώρα, 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1000 στρέμματα δασικής. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί από φωτιά ο νομός Ρεθύμνου δεδομένης της τεράστιας αξίας που έχει για τον τόπο το φοινικόδασος.

Στο δεύτερο μέτωπο φωτιάς, στα Ακούμια, 160 στρέμματα χορτολιβαδικής και αγροτικής έκτασης κατέκαψε η πυρκαγιά η οποία από το απόγευμα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο παρά την ένταση του ανέμου.

Η φωτιά στο Ροδάκινο, η οποία ενώ τα ξημερώματα είχε τεθεί υπό έλεγχο, αναζωπυρώθηκε το πρωί από τους ισχυρούς ανέμους και έχει κάψει ήδη 400 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 300 στρέμματα χορτολιβαδικής και 50 στρέμματα δάσους ενώ απείλησε και το χωριό. Το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Στα μέτωπα βρίσκονται 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες και 24 άτομα πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης.

Σε κατάσταση συναγερμού θα παραμείνουν καθ' όλη την διάρκεια και της αποψινής νύχτας και της αυριανής ημέρας, μετά από εντολή του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο του νομού Ρεθύμνης, αλλά όλης της Κρήτης καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κατά τόπους πυρκαγιών αλλά και εκδηλώσεις νέων παραμένει πολύ υψηλός.

Υπό έλεγχο τέθηκε από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας που ξέσπασε και πάλι αργά χθες το βράδυ.

Επίσης, σβήστηκε άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, που είχε ξεσπάσει από άγνωστη αιτία.
Πηγή:http://www.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: