Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Αποκολλήθηκε γιγάντιο παγόβουνο


Από παγετώνα της Γροιλανδίας


Ένα παγόβουνο - τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν - αποκολλήθηκε από έναν από τους δύο κύριους παγετώνες της Γροιλανδίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στην Αρκτική εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Το νέο παγόβουνο, που αποκολλήθηκε την Πέμπτη, θα εισέλθει σε μία απομακρυσμένη θέση που αποκαλείται Στενό Νάρες, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Βόρειου Πόλου, ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά.

Έχει έκταση 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάχος όσο το μισό ύψος του Empire State Building.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον αυτό συνέβη εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης, επειδή αρχεία για το νερό της θάλασσας γύρω από τους παγετώνες κρατούνται μόνο από το 2003. Η ροή θαλάσσιου νερού κάτω από τους παγετώνες είναι μία από τις κύριες αιτίες που αποσπώνται κομμάτια πάγου από τη Γροιλανδία.

Επιστήμονες έχουν πει ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2010 ήταν οι πιο θερμοί παγκοσμίως από τότε που κρατούνται αρχεία. Το μετεωρολογικό πρότυπο Ελ Νίνιο έχει συμβάλει σε αυξημένες θερμοκρασίες, όμως πολλοί επιστήμονες λένε πως τα αυξημένα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από τον άνθρωπο, ωθούν υψηλότερα τις θερμοκρασίες.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: