Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αναζητούν επιζώντες μες στη λάσπη


Στα 4 μέτρα η στάθμη του νερού


Οι αριθμοί σοκάρουν μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη βορειοδυτική Κίνα: 1.300 αγνοούμενοι, τουλάχιστον 127 νεκροί, 100 τραυματίες, 300 κατοικίες βυθισμένες στη λάσπη.

Με πενιχρά μέσα οι στρατιώτες κάνουν έρευνες στα ερείπια προσπαθώντας να εντοπίσουν εγκλωβισμένους στους τόνους λάσπης που πλημμύρισαν την επαρχία Γκανσού.

«Για όσους έχουν ταφεί κάτω από τα ερείπια τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για να σωθούν οι ζωές τους», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή για να επιβλέψει το έργο των σωστικών συνεργείων.

Χρησιμοποιώντας εκσκαφείς και εκρηκτικά, ο στρατός επιχειρεί να κατεδαφίσει ένα φράγμα από χαλάσματα, τα οποία εμποδίζουν τον ποταμό Μπαϊλόνγκ πάνω από τη Ζουτσού, με την ελπίδα να αποτρέψουν περισσότερες πλημμύρες.

Το εμπόδιο προκάλεσε χθες τη δημιουργία μίας λίμνης χθες, η οποία υπερχείλισε πλημμυρίζοντας και γκρεμίζοντας έναν ορεινό όγκο πάνω από την περιοχή Ζουτσού. Πολλά πολυώροφα κτήρια καταστράφηκαν ή θάφτηκαν στη λάσπη.

Πάνω από 1.240 άνθρωποι διασώθηκαν μέσα από τα ερείπια ή απομακρύνθηκαν από τις στέγες των κτηρίων όπου είχαν καταφύγει. Τουλάχιστον 100 είναι οι τραυματίες, οι 29 σοβαρά.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 6.000 στρατιώτες.

Οι γραμμές του ηλεκτρικού εξακολουθούν να είναι κομμένες, ενώ το νερό σε ορισμένα σημεία της πόλης φθάνει και τα 4 μέτρα. Τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους καθώς κινδυνεύουν από τις λασποπλημμύρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: