Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Eκτακτο δελτίο πρόγνωσης θυελλωδών ανέμων (!) - Ισχύει για: τριήμερο Π/Σ/Κ 20-22/08/2010



Η φετινή Καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να χαρακτηριστεί σύμφωνα και με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ως "θερμή". Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά περιόδους δεν είχαν σε καμία περίπτωση ακραίο χαρακτήρα, αλλά η πολύ μεγάλη διάρκεια επικράτησής των, ήταν αυτή που διαμόρφωσε το σκηνικό του Καλοκαιριού. Από την άλλη, οι ημέρες εκδήλωσης ετησίων στο Αιγαίο Πέλαγος, το φετινό Καλοκαίρι μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό εν σχέσει με αυτό του 2009. Αμεσο αποτέλεσμα αυτού, οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στα επιφανειακά ύδατα της ελληνικής επικράτειας. Χαρακτηριστικά, στο Νότιο Αιγαίο οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 26-26.5 βαθμούς κελσίου, στο Θρακικό πέλαγος ο υδράργυρος δείχνει ως και 27.9 βαθμούς κελσίου, ενώ τα ηνεία υψηλότερων επιφανειακών θερμοκρασιών στα 2 Πελάγη, τα κατέχουν οι Βόρειες Σποράδες και κυρίως ο Θερμαϊκός όπου το θερμόμετρο δείχνει 28.5-29 βαθμούς κελσίου!

Να μεταβούμε τώρα στο "ζουμί" του παρόντος άρθρου...

Από αύριο, Παρασκευή 20/8/10 αναμένεται σημαντική ενίσχυση του μελτεμιού στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς και στην Ανατολική Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό το γεγονός, θα οφείλεται στη σταδιακή εκβάθυνση του αναπτυσσόμενου θερμικού χαμηλού στη Νότια Τουρκία (με κέντρο πίεσης τα 1002 μιλιμπάρ), το οποίο θα συνδυαστεί με το ήδη υπάρχον βαρομετρικό υψηλό, το οποίο περιλαμβάνει μία τεράστια έκταση της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και τα Βαλκάνια) με κέντρο πίεσης τα 1020 μιλιμπάρ. Αμεσο αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, η απόσταση μεταξύ των ισοβαρών καμπυλών να μειωθεί κατά πολύ, και να προκαλέσει τη ραγδαία ενίσχυση των ανέμων.
Ετσι, το τριήμερο 20-23/08/10 από πλευράς ανέμων, αναμένεται να επικρατήσει η παρακάτω κατάσταση:

  • Παρασκευή 20/08/10: Ηδη από τις μεσημβρινές ώρες η διαμόρφωση των βαρομετρικών συστημάτων θα διαμορφώσει και το ανάλογο σκηνικό στη χώρα μας. Στο Αιγαίο, θα πνέουν άνεμοι Βόρειας-Βορειοδυτικής συνιστώσας (330-350 μοίρες), μέτριοι έως ισχυροί (5 και κατά τόπους στις Βόρειες Κυκλάδες -βλέπε Ανδρος-Τήνος-Μύκονος- στα 6 μπόφορ). Εξασθενημένοι θα είναι στο Κρητικό Πέλαγος, μιας και δε θα ξεπερνούν τα 3-4 μπόφορ, ενώ στα 1-2 μπόφορ θα πνέουν οι άνεμοι από το ύψος της Λήμνου και Βόρεια-Βορειοδυτικότερα (από τις νυχτερινές ώρες αναμένεται ενίσχυση των Βορειοανατολικών αρκετά δροσερών ανέμων, με σημείο αναφοράς το Θρακικό Πέλαγος). Αξίζει να σημειωθεί, πως το ύψος των κυμάτων στο Κεντρικό Αιγαίο θα φτάνει τα 1.8 - 2.0 κατά τόπους μέτρα. Στην αντίπερα όχθη, στο Ιόνιο αναμένεται να επικρατήσει ένα Βορειοδυτικό ρεύμα, όπου στα ανοιχτά αυτού θα φτάνει και τα 6-7 μπόφορ. Στο εσωτερικό των Ιόνιων νήσων, οι άνεμοι θα είναι σημαντικά εξασθενημένοι (με εξαίρεση την Κέρκυρα). Παρόλα αυτά, λόγω του φαινομένου της αποθαλασσίας, στις ακτές των νησιών το ύψος των κυμάτων θα είναι μέτριο.
  • Σάββατο 21/08/10: Οι Βορειοδυτικοί άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν στο Ιόνιο Πέλαγος (κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο), παρόλα αυτά η έντασή τους θα φτάνει τα 2-3 μπόφορ και στη Κέρκυρα τα 4. Δε θα συμβεί το ίδιο όμως και με το Αιγαίο. Εδώ πλέον, αναμένεται εκ νέου ενίσχυση των ετησίων. Εξαίρεση θα αποτελούν οι Βόρειες Σποράδες και ο Θερμαϊκός, όπου αυτές οι περιοχές θα μείνουν ανεπηρέαστες από τις ισχυρές αναμενόμενες εντάσεις. Ηδη από τις πρωινές ώρες ο ισχυρός Βόρειος άνεμος θα έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, με σταδιακά αυξανόμενη ένταση. Ετσι, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες η έντασή τους στις Κυκλάδες θα φτάσει τα 6-7 μπόφορ (οι ριπές θα κυμαίνονται στα 8 μπόφορ). Το Καρπάθιο Πέλαγος και αυτό θα επηρεαστεί με τη σειρά του, μια και θα πνέουν Βορειοδυτικοί άνεμοι, ισχυροί στα 6 μπόφορ. Στο Κρητικό Πέλαγος η συνιστώσα τους θα 'ναι Βόρεια-Βορειοδυτική με την ένταση αυτών στα 5 και κατά τόπους 6 μπόφορ (εξασθενημένοι ως ένα βαθμό θα είναι στο κόλπο των Χανίων όπου οι εντάσεις δε φαίνεται να υπερβούν τα 4 μπόφορ. Το ύψος των κυμάτων κυρίως στις Κυκλάδες, θα φτάνει και κατά τόπους θα υπερβαίνει τα 2.5 μέτρα.
    Από τους ισχυρούς ανέμους θα επηρεαστούν και οι περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (κυρίως κεντρονότια). Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική οι Βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 6-7 μπόφορ κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ίδιο και στη Νότια Εύβοια. Στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς και τη Βοιωτία-υπόλοιπη Αττική θα φτάσουν τα 4-6 μπόφορ. Αξίζει να επισημανθεί, πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί το κεντρικό και βόρεια τμήμα της Ρόδου από τους ισχυρούς ανέμους.
  • Κυριακή 22/08/10: Οι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος πλέον θα στραφούν σε Ανατολικούς, με την έντασή τους να μη ξεπερνάει τα 3 μπόφορ. Ομως, από τις νυχτερινές ώρες θα στραφούν και πάλι σε Βορειοδυτικούς στα 3 μπόφορ. Από την άλλη, το καμπανάκι πλέον θα "χτυπήσει" στο Αιγαίο Πέλαγος. Σε όλο το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ήδη από τις πρωινές ώρες οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί-έως και θυελλώδεις. Οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 6-7 μπόφορ, ενώ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας θα φτάσουν και τα 8-9 μπόφορ. Το ύψος των κυμάτων σε όλες τις βόρειες ακτές των Κυκλαδίτικων νήσων θα φτάσει τα 3 και κατά τόπους σε Ανδρο-Τήνο-Μύκονο τα 3.5 μέτρα (!). Οι πολύ ισχυροί άνεμοι θα επηρεάσουν και το Βόρειο Αιγαίο (εκτός από το Θερμαϊκό και τις ακτές της Χαλκιδικής όπου εκεί δε θα ξεπερνούν τα 4 μπόφορ) μιας και θα φτάσουν τα 6-7 μπόφορ. Φυσικά, ανεπηρέαστα δε θα μείνουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Πελοπόννησος, Εύβοια). Μάλιστα στη Νότια Εύβοια αναμένονται εξίσου ισχυροί άνεμοι όπως και στο Κεντρικό Αιγαίο (εντάσεως 8 μπόφορ). Στην Αττική, κυρίως τα Βόρεια και Ανατολικά τμήματα, οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6-7 μπόφορ, το ίδιο και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Πιο εξασθενημένοι στην Ανατολική Θεσσαλία, μέγιστης εντάσεως τα 5-6 μπόφορ.


  • ΠΡΟΣΟΧΗ!
    Από τα παραπάνω, μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών το προσεχές τριήμερο.

Απαραίτητο, να ενημερωθούν όλες οι τοπικές αρμόδιες αρχές για πιθανές εκδηλώσεις πυρκαγιών. Η πρόληψη σε αυτό το σημείο φαντάζει ως η μόνη λύση, διότι για μία ενδεχόμενη εξάπλωση πυρκαγιάς, η άμεση κατάσβεσή της θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για εθελοντές και μη δασοπυροσβέστες.

Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους σκαφών αναψυχής, ιδιαίτερα στο ανοιχτό πέλαγος.

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: