Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Πολιορκία υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα







Κύμα καύσωνα θα επηρεάσει τη χώρα μας κατά της διάρκεια της εβδομάδας από τις 9 έως και τις 15 Ιουλίου, εξαιτίας μεταφοράς θερμών αερίων μαζών απο τη βόρεια Αφρική

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού της εβδομάδας θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα φτάνοντας μέχρι και τους 41 βαθμούς κελσίου την Πέμπτη και τη Παρασκευή στα κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά, κάνοντας την αίσθηση της ζέστης και της δυσφορίας ιδιαίτερα υψηλή , λόγω της εξασθένισης των βορείων ανέμων στα μέσα της εβδομάδας και την επικράτηση ασθενών μεταβλητών. Με εμμονή μεταξύ 37 και 40 βαθμών κελσίου θα "παίζει" ο υδράργυρος καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη , αλλά και στις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας , της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Πελοποννήσου, ίσως και της βόρειας Κρήτης.

Χαμηλότερες θερμοκρασίες από 34 έως 36 βαθμούς κελσίου , αλλά με υψηλό τον δείκτη δυσφορίας , θα υπάρχουν στα παραθαλάσσια τμήματα των ηπειρωτικών τμημάτων , αλλά και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Πιθανότητα για λίγες μπόρες μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας , αλλά και της κεντρικής Πελοποννήσου, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Τα τελευταία στοιχεία των μετ.μοντέλων δείχνουν οτι η πολιορκία του καύσωνα θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 ή 17 Ιουλίου , ενώ στη συνέχεια η τάση δείχνει πτώση της θερμοκρασίας σε κανονικες για την εποχή θερμοκρασίες και αστάθεια με τοπικές μπόρες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.


Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις ευπαθείς ομάδες , λόγω αυξημένης δυσφορίας , όπως επίσης προσοχή στην έκθεση κάτω από τις δυνατές ακτίνες του Ηλίου.

heat-wave-12-07-2012

Φωτό: Χάρτης θερμοκρασίας 850hPa


Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: