Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Φονικές κατολισθήσεις στην Ιαπωνία


Τουλάχιστον δέκα οι νεκροί και 18 οι αγνοούμενοι

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί Κιούσου της νότιας Ιαπωνίας προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 10 ανθρώπους ενώ άλλοι 18 αγνοούνται.

Οι αρχές στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Κουμαμότο εξέδωσαν εντολή απομάκρυνσης 48.000 κατοίκων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Διακοπές της ηλεκτροδότησης έπληξαν περίπου 10.000 νοικοκυριά στις περιφέρεια της Κουμαμότο και της Όιτα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Kyushu Electric Power Co. μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι σιδηροδρομικές και οι οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν, ενώ ορισμένες υπερταχείες σταμάτησαν προσωρινά να κινούνται στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της νήσου.



Στις περιοχές Άσο και Μινάμι Άσο, σπίτια παρασύρθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκε βροχόπτωση 500 χιλιοστών, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο NHK. Στην περιοχή αυτή 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 αγνοούνται, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην Τακέτα, ανακαλύφθηκε η σορός μιας 74χρονης γυναίκας και ένας άνδρας περίπου 80 ετών που είχε πάει να ελέγξει τους ορυζώνες του αγνοείται, σύμφωνα με το NHK.



Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι σε ορισμένα τμήματα της νήσου η βροχόπτωση έφτασε σε επίπεδα "που δεν είχαμε βιώσει ποτέ" από το πρωί της Πέμπτης.

Η υπηρεσία εξέδωσε κατεπείγουσα προειδοποίηση για επικείμενες πλημμύρες και κατολισθήσεις και σε άλλα τμήμα της Κιούσου, καθώς αναμένεται βροχόπτωση άλλων 200 χιλιοστών στη νήσο, όπως και σε άλλες περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Ιαπωνίας.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: