Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Γιγαντιαίο παγόβουνο αποκολλήθηκε από παγετώνα


Φωτογραφίες της NASA

Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, μεγέθους δύο φορές όσο το Παρίσι ή το Μανχάταν, αποκολλήθηκε από έναν παγετώνα της Γροιλανδίας.

Το τεράστιο παγόβουνο διακρίνεται σε δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξε η NASA και οι οποίες αποκαλύπτουν άλλη μια ένδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Οι εικόνες αυτές δείχνουν ένα τεράστιο παγόβουνο να αποκολλάται από τον παγετώνα Πέτερμαν, στη βορειοδυτική πλευρά της Γροιλανδίας.
.



Το 2010 ένα άλλο κομμάτι πάγου, διπλάσιο σε μέγεθος, είχε αποκολληθεί από τον ίδιο παγετώνα.

Σύμφωνα με την NASA η ρωγμή στον παγετώνα ήταν ορατή από το 2011 και ο δορυφόρος Aqua εντόπισε το ρήγμα μεταξύ 16-17 Ιουλίου.

Ο ωκεανογράφος Αντρέας Μιούντσοφ, του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, διευκρίνισε ότι μολονότι τα παγόβουνα αυτά φαίνονται πελώρια, λιώνουν κυρίως σε βάθος έως και 600 μέτρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, στο σημείο όπου έρχονται σε επαφή με το βραχώδη πυθμένα και όπου τα νερά είναι πολύ πιο ζεστά απ' ότι στην επιφάνεια.

«Το μεγαλύτερο μέρος του λιωσίματος προκαλείται από τον ωκεανό, μέσα στη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ορατό, δεν μπορούμε να το διακρίνουμε με γυμνό μάτι», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Μιούντσοφ, τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, που ευθύνονται για το λιώσιμο του παγετώνα, γίνονται ολοένα και πιο ζεστά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει από το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: