Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Νέα επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα 2-3/3/2014

Nέα μεταβολή του καιρού με οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό 995hpa συνοδεία αυλώνα στα 500hpa με σχετικά καλή υποστήριξη και γεωδυναμικά θα αλλάξει άρδην το καιρό στην Ελλάδα από αργά το βράδυ σήμερα και αύριο Καθαρά Δευτέρα.
1485077 10152220192754797 1959625062 n
Από αργά το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του κεντρικού και νότιο Ιονίου την δυτική Πελοπόννησο μέχρι και την δυτική Στερεά που μέχρι το πρωί της Κ.Δευτέρας θα έχουν επηρεάσει και την υπόλοιπη Πελοπόννησο την κεντρική και βόρεια βορειοανατολική -νοτιοανατολική Στερεά και θα επεκταθούν και στην Θεσσαλία μέχρι και την κεντρική Μακεδονία. Τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην Ήπειρο-βόρειο Ιόνιο αλλά γρήγορα θα σταματήσουν πρόσκαιρα . 
Η Θράκη δεν φαίνεται να επηρεάζεται μέχρι το μεσημέρι ωστόσο από τις πρωινές προς τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πρόσκαιρα θα είναι έντονα .Μέχρι νωρίς το απόγευμα θα επηρεάσουν και την δυτική Θράκη και την ορεινή Ροδόπη.
Μεσημέρι-Απόγευμα Κ.Δευτέρας :

Μετά το πέρασμα του πρώτου μετώπου(όπου θα υπάρξει και ένα διάλειμμα στον καιρό -πρόσκαιρο άνοιγμα) ο καιρός θα καταστεί πάλι άστατος στην δυτική Ελλάδα με το γνωστό δυτικό καιρό (απότομα ανοιγοκλεισίματα με ισχυρές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες) σε Ήπειρο-βορειοδυτική Θεσσαλία-δυτική&κεντρική Στερεά μέχρι και την Πελοπόννησο). Πιο πολλά τα φαινόμενα από το ύψος του κεντρικού και νότιου Ιονίου και σε δυτική&κεντρική Στερεά-Πελοπόννησο. 
Ισχυρές καταιγίδες σε Κρήτη,νησιά ανατολικού Αιγαίου-Κυκλάδες-Δωδεκάνησα μέσα στην κ.Δευτέρα .Ιδιαίτερη προσοχή ,γιατι τα φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα σε αυτές τις περιοχές.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με διαστηματα ηλιοφάνειας αλλα και συννεφιάς που θα πυκνώνει και θα δίνει μπόρες στην ανατολική Στερεά-Εύβοια μέχρι και την ανατολική βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις: 
Απόψε το βράδυ της Κυριακής θα ανέβουν τα υψόμετρα χιονόπτωσης στην Πελοπόννησο πρόσκαιρα στα 1600-1700 μέτρα (κυρίως στον Χελμό οτι χιόνι πέσει) από εκει και κάτω θα το γυρίσει σε βροχή-χιονόνερο. Αυτό θα γίνει γιατί θα πλησιάσει ο θερμός τομέας του χαμηλού . Στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην δυτική&κεντρική Στερεά θα ανέβουν και εκεί λίγο τα υψόμετρα αλλά φαίνεται να υπάρχει πρόσκαιρος εγκλωβισμός στην Ήπειρο οπότε τα υψόμετρα εκει θα είναι κοντά στα 1200-1300 μέτρα ωστόσο τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα(υπάρχει πιθανότητα απόψε να χιονίσει Ηπειρο και στα 1000 μέτρα λόγω εγκλωβισμού -ίσως να μην την επηρεάσει τόσο ο θερμός τομέας όσο την δυτική&κεντρική Στερεά αλλά και την Πελοπόννησο). Πιο πολλές χιονοπτώσεις στα ορεινά-βουνά της δυτικής&κεντρικής Στερεάς πάνω από τα 1400-1500 μέτρα.
Από το μεσημέρι αύριο με το πέρας του χαμηλού ακολουθεί η ψυχρή μάζα που θα ρίξει τα υψόμετρα σε ολη την δυτική χώρα και τα χιόνια πρόσκαιρα θα πέσουν πάνω από τα 900-1000 μέτρα Ήπειρο(τα φαινόμενα θα είναι λίγα και γρήγορα θα σταματήσουν - ο καιρός θα βελτιωθεί προς το μεσημέρι και μετά),πάνω από τα 1000-1100 μέτρα σε βορειοδυτική Θεσσαλία-δυτική&κεντρική Στερεά και πάνω από τα 1200-1300 μέτρα στην βορειοδυτική Πελοπόννησο(Πρόσκαιρα ίσως και στα 1100-1200 μέτρα). Τα περισσότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται από το ύψος της δυτικής&κεντρικής Στερεάς μέχρι και την Πελοπόννησο.
Τονίζεται οτι επειδή αυτός ο καιρός των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα συνοδεύεται από καλή υποστήριξη και πιθανή εκδήλωση μεμονωμένες καταιγίδων ,τα καθοδικά ρεύματα καταφέρνουν και κατεβάζουν το χιόνι λίγο χαμηλότερα.
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: