Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Επιστροφή του (χαμένου) χειμωνιάτικου μοτίβου. Βροχές στα πεδινά , χιόνια στα ορεινά και κρύο!Πρόγνωση καιρού Αττικής 8 με 10 Μαρτίου 2014

Εκεί που λέγαμε ..."Πάει μας ξέχασε ο γεροχειμώνας ...ώρα να μεταβούμε οριστικά στην Ανοιξη" , τελικά το καιρικό σκηνικό ανατρέπεται έστω και τη τελευταία στιγμή. Η γνωστή λαϊκή παροιμία "Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης" , φαίνεται πως για την ώρα θα ισχύσει το "Γδάρτης" , καθώς θα μπούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε ένα χειμερινό μοτίβο αξιόλογης καιρικής σημασίας με διάρκεια.
 
Τα προγνωστικά στοιχεία από τα μετεωρολογικά μοντέλα προδιαθέτουν τη τάση για έναν εγκλωβισμό ψύχους πάνω από τη περιοχή των βαλκανίων την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας , χιόνια σε ορεινές , ίσως και ημιορεινές περιοχές κυρίως της βόρειας - βορειοανατολικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας , ενίσχυση των βορείων ανέμων στα πελάγη αλλά και βροχές χειμερινού τύπου στα πεδινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Πελοποννήσου) , τα νησιά των Κυκλάδων , τη βόρεια Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα.
 
Η εποχή της άνοιξης φημίζεται για τον άστατο καιρό , τις απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές , τις βροχές , τα χιόνια , και τις προηγούμενες ημέρες αποδείχτηκε στη πράξη ένα μέρος αυτών. Οι ισχυρές βροχές που σημειώθηκαν κατά τόπους στην Αττική ήταν ένα μήνυμα για τούς επόμενους σημαντικούς μήνες που θα έρθουν. Παρ'όλα αυτά το μικρό χρονικό διάστημα όπου σημειώθηκαν αρκετά καλές - ευεργετικές βροχές εξαιτίας της θερμικής αστάθειας δεν θα συνεχιστεί. Τη σειρά αυτής , παίρνει ένα γνώριμο χειμερινό μοτίβο στη περιοχή μας με τοπικές βροχές , μέτριους έως ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
 
Ας δούμε αναλυτικά τι καιρό περιμένουμε το Σαββατοκύριακο , αλλά και τη Δευτέρα.
 
 
 
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014:
 
prognosi-attiki-08-03-2014
 
Ετσι λοιπόν για το Σάββατο ο καιρός στην Αττική σε γενικές γραμμές θα είναι τοπικά νεφελώδης με την αίσθηση του χειμωνιάτικου καιρού να κάνει τη παρουσία του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περισσότερες νεφώσεις αλλά και βροχές με τη μορφή ψεκάδων / ασθενούς έντασης περιμένουμε στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου, βόρεια - ανατολικά αλλά και στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Στα κεντρικά - νότια τμήματα θα υπάρχουν "σπασίματα" με διαστήματα ηλιοφάνειας. Από αργά το απόγευμα μέχρι και τις πρώτες βραδυνές ώρες θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση με περιορισμό των φαινομένων αλλά και των νεφώσεων.
 
Τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα έως τα 1100-1200μ. Ωστόσο νωρίς το απόγευμα αλλά και το βράδυ τα φαινόμενα φαίνεται πως θα περιοριστούν. Αργά το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν εκ'νέου
 
Οι γνωστοί νοτιάδες μας αποχαιρετούν προς το παρόν για να δώσουν τη θέση τους στους κρύους βοριάδες που θα πνέουν με ένταση 4 έως 5 μποφώρ και στα ανατολικά 6. Σταδιακή ενίσχυση περιμένουμε από αργά το απόγευμα και πιθανότατα να φτάσουν τα 7 στα ανατολικά.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 7 έως 11 με 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη
 
 
 
Κυριακή 9 Μαρτίου 2014:
 
prognosi-attiki-09-03-2014
Περισσότερος χειμώνας.... αυτό θα είναι το χαρακτηριστικό της Κυριακής.
Ηδη το κρύο θα είναι αισθητό και ο καιρός επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για τα βουνά μας. 
Από νωρίς το πρωί ο καιρός θα ξεκινήσει νεφελώδης στα περισσότερα τμήματα του νομού και θα σημειωθούν τοπικές βροχές με τη μορφή ψεκάδων στα βόρεια - βορειοδυτικά - βορειοανατολικά - ανατολικά  τμήματα του νομού. Χιονοπτώσεις περιμένουμε στα ορεινά από τα 1000-1100μ. έως και το μεσημέρι.
Από το μεσημέρι και μετά οι βροχές θα επεκταθούν προς τα κεντρικά , ίσως και τα νοτιότερα και δυτικότερα τμήματα του νομού , συμπεριλαμβανομένου και του λεκανοπεδίου. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν με λίγες παροδικές παύσεις έως και αργά το βράδυ. 
 
Από πλευράς χιονοπτώσεων (σίγουρα οι χιονόφιλοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή τη παράγραφο...)  φαίνεται πως θα κατέβουν αρκετά πιο χαμηλά απ'όσο αναμενόταν τις προηγούμενες ημέρες. Η προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας από το μεσημέρι - απόγευμα και μετά, θα κατεβάσει το υψόμετρο των χιονοπτώσεων στα ορεινά της Αττικής αλλά και της Βοιωτίας. 
Ετσι λοιπόν από το απόγευμα το ύψος εμφάνισης των χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται κατά μέσο όρο από τα 800-900μ. , ενώ το βράδυ / αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα της Δευτέρας δεν αποκλείεται να κατέβουν και στα 650-700μ. (ως κατώτατο όριο) κυρίως στη Πάρνηθα και το Κιθαιρώνα. Για τη Πεντέλη το υψόμετρο θα εντοπίζεται έως τα 700-750μ. ενώ φαίνεται πως και ο Υμηττός θα δει και αυτός λίγο χιόνι , και θα εντοπίζεται από τα 850-900μ. . Ωστόσο αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο αλλά το προσεγγίζω με επιφύλαξη είναι η ένταση των χιονοπτώσεων. Αυτό διότι οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι που θα πνέουν σε αυτά τα υψόμετρα δεν αποσαφινίζουν 100% την ένταση των φαινομένων. Μια βόλτα στα ορεινά θα μπορούσε να σας λύσει και τη περιέργια ,αλλά και να απολαύσετε το πολυαγαπημένο καιρικό φαινόμενο.
 
Ενισχύονται οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5 με 6 μποφώρ καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα ανατολικά και τα βόρεια θα φτάσουν τα 7 , ίσως τοπικά και τα 8 μποφώρ
 
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς κελσίου , ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
 
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014:
 
prognosi-attiki-10-03-2014
Χοντρά ρούχα προστάζει η καινούργια εβδομάδα. Το κρύο που ήδη θα έχει μπει στη περιοχή μας θα είναι κάπως τσουχτερό , ένεκα βοριάδων και χαμηλών θερμοκρασιών. 
Σχεδόν το ίδιο καιρικό μοτίβο θα έχει και τη Δευτέρα. Από τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικές ψεκάδες στα βόρεια / βορειοδυτικά και ανατολικά του νομού μέχρι και το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως τα 700-750μ. σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα (ίσως και από τα 600-650 στη βορεινή πλευρά των βουνών), ενώ σε Πεντέλη και Υμηττό τα υψόμετρα θα εντοπίζονται κοντά στα 850-900μ. με την ένταση τους να είναι μέτρια , πιθανότατα και ισχυρή από τα 800-900μ. και πάνω.
Από το απόγευμα φαίνεται πως θα υπάρξει μια βελτίωση του καιρου με "σπάσιμο" των νεφώσεων στα περισσότερα τμήματα , όμως στα βόρεια θα συνεχιστούν οι ψεκάδες / τοπικές βροχές.
 
Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα εξακολουθούν να πνέουν με ένταση 5 έως και 7 μποφώρ , όμως από το μεσημέρι και κυρίως από το απόγευμα θα υπάρξει προοδευτική εξασθένιση.
Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί και θα κυμανθεί από 6 έως 10 με 11 βαθμούς κελσίου.
 
Κρατήστε τα χοντρά ρούχα κοντά σας διότι θα χρειαστούν σίγουρα μέχρι και τη Πέμπτη. Το θερμόμετρο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και οι βοριάδες θα κάνουν έντονη την αίσθηση του κρύου. 
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: