Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μεταφορά αφρικανικής σκόνης + κακοκαιρία στη δυτική και βόρεια Ελλάδα τις επόμενες ημέρες - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 27+28/03/2014

Η περίοδος της μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης , φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και φέτος.  Οι μήνες "Μάρτιος" και "Απρίλιος" θεωρούνται ως οι κατ'εξοχήν μήνες αυτών των "σκονομεταφορών" κάτι το οποίο θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.
 
 
Όπως βλέπετε στους παρακάτω χάρτες από το παγκόσμιο και περιοχικό μετεωρολογικό μοντέλο αντίστοιχα "Global Forecast System" & "Σκίρων", η μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης από την Αλγερία και τη Τυνησία  , φτάνει στη χώρα μας σε σχετικά μεγάλες ποσότητες επικεντρώνοντας κυρίως στη δυτική - κεντρική - νότια και ανατολική Ελλάδα.  Δεδομένου ότι οι άνεμοι τη Πέμπτη θα πνέουν από νότιες - νοτιοδυτικές στα χαμηλά και μέσα στρώματα της τροπόσφαιρας , θα ευνοήσει αυτή την εν λόγω μεταφορά στα προαναφερθέντα γεωγραφικά τμήματα. 
 
Το κύριο αίτιο αυτής της διαταραχής είναι το στάσιμο β.χαμηλό στη κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Σαρδηνίας και Ιταλίας το οποίο είναι και υπεύθυνο για τη μεταφορά / σκάψιμο της σκόνης προς τη περιοχή μας. Το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί τις επόμενες 2 ημέρες αργά ανατολικά - βορειοανατολικά και θα αρχίσει να εξασθενεί από τη Παρασκευή προς το Σάββατο.
 
500hpa-27-03-2014
 
 
dustload-27-03-2014a dustload-27-03-2014b
 
dustload-27-03-2014c  dustload-28-03-2014adustload-28-03-2014b



Παράλληλα με την αφρικανική σκόνη , ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Μαρτίου στη δυτική / βορειοδυτική Ελλάδα , με βροχές και καταιγίδες , κατά τόπους ισχυρές, όπως στη δυτική Στερεά - Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου , ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε εξίσου δυνατά φαινόμενα και στη δυτική Πελοπόννησο. Μέσα στο μεσημέρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλία - Μακεδονία / Θεσσαλονίκη) ενώ θα έχουμε κατά τόπους ισχυρές βροχές. Προς το βράδυ και μέχρι το ξημέρωμα της Παρασκευής τα φαινόμενα θα φτάσουν και στην ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Παράλληλα το βράδυ στη δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν , όμως υπάρχει πιθανότητα να μείνουν υπολείμματα που θα δίνουν κατά διαστήματα όμβρους. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των φαινομένων , αυτά θα συνοδεύονται από ξαφνικές - βίαιες ριπές ανέμων. Το φαινόμενο της λασποβροχής θα κάνει έντονη την εμφάνιση του στα δυτικά - κεντρικά τμήματα.
Στην υπόλοιπη χώρα (κυρίως στα νησιά του Αιγαίου , τη Κρήτη , τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά Ελλάδα από την αρχή της ημέρας θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις , ενώ προς το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα θα συννεφιάσει απότομα και ενδεχομένως να σημειωθούν λίγες σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας.
 
Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάσουν τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ (πιθανότατα για λίγο οι ριπές να αγγίξουν και τα 8 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και το νότιο / ανατολικό Αιγαίο το μεσημέρι και το απόγευμα) 
Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά. Στα δυτικά από 11 έως 18 βαθμούς , στα κεντρικά και νότια από 10 έως 19 , ενώ στα βόρεια από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Μοναδική εξαίρεση στον θερμοκρασιακό χάρτη της Ελλάδας θα αποτελέσει η βόρεια Κρήτη , όπου η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου σε Ηράκλειο - Ρέθυμνο - Χανιά και το Λασίθι , εξαιτίας του φαινομένου "Foehn". 
 
Τη Παρασκευή 28 Μαρτίου βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας , όμως δεν θα λείψουν τα υπολείμματα της διαταραχής της προηγούμενης ημέρας. Έτσι στη δυτική Ελλάδα περιμένουμε σποραδικές μπόρες κατά διαστήματα το πρωί και το μεσημέρι. Αντίστοιχος καιρός και στη βορειοανατολική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις.
 
Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση από 4 έως 6 μποφόρ , και θα λειτουργήσουν ως "καθαριστές" της ατμόσφαιρας από την Αφρικανική σκόνη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια , με το θερμόμετρο να μην ξεπερνάει τους 16 με 17 βαθμούς στα δυτικά , ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα φτάσει τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.
 
Το Σάββατο 29 Μαρτίου  ο καιρός θα βελτιωθεί στα δυτικά , όμως θα παραμείνουν αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα , τη βορειοανατολική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα γυρίσουν στα ανατολικά σε βόρειους - βορειοανατολικούς με ένταση 4-6 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά , ενώ μικρή άνοδο θα παρουσιάσει στα δυτικά.
Τη Κυριακή 30 Μαρτίου βελτιωμένος θα είναι ο καιρός με ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι βοριάδες θα παραμείνουν στο Αιγαίο με ένταση 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει στα δυτικά , ενώ στα ανατολικά και βόρεια δεν θα μεταβληθεί.
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης. (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: