Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πού θα εστιαστούν τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα τη Δευτέρα 14/9/09



Εντονα καιρικά φαινόμενα τη Δευτέρα 14/9/09

Επειτα από μία ισχυρή και με διάρκεια επιδείνωση, η οποία επηρρέασε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, προσφέροντας ένα ανομοιόμορφο σκηνικό του καιρού -αλλού είχαμε φαινόμενα θερμικής αστάθειας, αλλού δυναμικής, αλλού είχαμε ισχυρούς Βόρειους ανέμους, αλλού αισθητή ψύχρα κ.ο.κ.- μία νέα διαταραχή φαίνεται νας μας προσεγγίζει από τις βραδυνές ώρες της σημερινής ημέρας (Κυριακή 13/9/09) η οποία θα διαρκέσει ναι μεν λίγες ώρες, αλλά η ισχύ που θα "κουβαλάει" φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Πιο αναλυτικά, βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται στη Νότιο Μεσόγειο Θάλασσα, το οποίο ανατροφοδοτείται συνεχώς με υδρατμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η υγρασία στο εσωτερικό του. Καθώς θα διασχίζει τα θερμά νερά της Νότιας Μεσογείου και του Ιονίου θα αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική, και εμπλουτισμένο με αρκετά ανώμαλο θερμοκρασιακό προφίλ, θερμές αέριες μάζες στο εσωτερικό του, πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας, ισχυρά ποσά vertical velocity, και ισχυρή διάτμιση, αναμένεται να αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα υετοφόρο σύστημα για τη Δυτική χώρα. Με τη σύγκρουση που θα γίνει θερμών/υγρών αερίων μαζών, και χερσαίων ψυχρών/ξηρών αερίων μαζών, θα έχουμε μία "υετική έκρηξη" με πιθανή τη δημιουργία τοπικών ανεμοστρόβιλων στο Ιόνιο Πέλαγος, και τη δημιουργία ισχυρών καταιγίδων στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδος. Παρόλο που το υφεσιακό κέντρο δε θα είναι βαθύ (1008mb) με τη συνεχή ανατροφοδότηση θα προκαλέσει ισχυρές τοπικά καταιγίδες. Πιο αναλυτικά...

Πρόγνωση καιρού Ιονίου για Δευτέρα 14/9/09

Ηδη, από τις πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος και πολύ βαρύς. Αρχικά τα ξημερώματα θα σημειώνονται βροχές κυρίως στα Νότια Επτάνησα (με τοπικές ισχυρές νεροποντές), στη συνέχεια όμως, μέσα στην ημέρα θα έχουμε ισχυρή επιδείνωση με καταιγίδες όπου σε Κεφαλοννιά-Ζάκυνθο και Λευκάδα θα πάρουν πολύ έντονο χαρακτήρα, ενώ οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ μεγάλη είναι η πιθανότητα δημιουργίας ανεμοστρόβιλων. Τις βραδυνές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχοπτώσεις θα εξασθενήσουν σε μεγάλο βαθμό, ενώ βαθμιαία θα παύσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ-Α διευθύνσεις μέτριοι, ενώ στα Νότια Επτάνησα ισχυροί στα 6 και κατά τόπους στη Ζάκυνθο 7 μπόφορ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.

Πρόγνωση καιρού Πελοποννήσου για Δευτέρα 14/9/09

Από τις πρωινές ώρες ο ουράνιος θόλος πολύ μουντός, με βαριά νέφη, τα οποία θα δίνουν βροχές στη Δυτική Πελοπόννησο, με σταδιακή επέκταση αυτών προς την Ανατολική. Αργά τις πρωινές προς τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται ισχυρή επιδείνωση, με καταιγίδες, οι οποίες στη Δυτική-Βορειοδυτική-Νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές έως πολύ ισχυρές, συνοδευόμενες από ριπαίους ανέμους, τοπικές χαλαζοπτώσεις, πολύ ισχυρά αστραπόβροντα, και ανεμοστρόβιλους στις Δυτικές ακτές. Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να δείξουν την απαραίτητη προσοχή, ιδιαίτερα οι κατοικίες κοντά στα καμμένα του 2007, μιας και αναμένεται να πέσουν σε λίγες ώρες σημαντικά ποσά υετού. Τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. Να σημειωθεί πως η βάση των νεφώσεων κατά τόπους θα είναι πολύ χαμηλή, ενώ θα σημειωθούν πυκνές ομίχλες στα ορεινότερα και ημιορεινότερα τμήματα της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις προς το μεσημέρι ισχυροί, με σταδιακή εξασθένιση.
Η θερμοκρασία σε πτώση.

Πρόγνωση καιρού Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για Δευτέρα 14/9/09

Και εδώ, από τις πρωινές ώρες αναμένεται υγρό και μουντό σκηνικό του καιρού. Μάλιστα, θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, όπου και εδώ θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους, τοπικές χαλαζοπτώσεις, και μεγάλη ραγδαιότητα των φαινομένων, ενώ στις δυτικές ακτές αναμένονται και τοπικοί ανεμοστρόβιλοι. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι και θα παύσουν τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι από ΝΑ διευθύνσεις αρχικά μέτριοι με σταδιακή εξασθένιση.


  • Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim
  • Πηγή:www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: