Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τσουνάμι "σάρωσε" τις αμερικανικές Σαμόα


Τουλάχιστον 36 νεκροί - Τα 8 μέτρα έφτασαν τα παλιρροϊκά κύματα


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις αμερικανές Σαμόα μετά το σεισμό των 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το αρχιπέλαγος και το καταστροφικό σεισμό που ακολούθησε.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 36 νεκρούς, ωστόσο ο Ερυθρός Σταυρός φοβάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όσο τα σωστικά συνεργεία πλησιάζουν τις πληγείσες περιοχές. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών των Σαμόα ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να έχει προκαλέσει το θάνατο έως και 100 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, το τσουνάμι «σάρωσε» κυριολεκτικά πολλά χωριά στο αρχιπέλαγος των Σαμόα, που αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους.

Οι περισσότερες ζημιές φαίνεται να συγκεντρώνονται στο νότιο τμήμα των Σαμόα, που επλήγη από παλιρροϊκά κύματα ύψους 6 έως 8 μέτρων, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων κρίσης (Fema) αποφάσισε να στείλει δύο ομάδες διάσωσης για να προσφέρουν την βοήθεια τους στις περιοχές που επλήγησα
Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: