Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις βροχοπτώσεις

climate-change-rise-rainfallsΣύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΥΠΑΠ δείχνουν να συμφωνούν με τις εν λόγω μελέτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Οι κάτοικοι που βρίσκονται στους οικισμούς που είναι στους πρόποδες της Πεντέλης και της Πάρνηθας καθώς και άλλων περιοχών που κάηκαν, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, στο τέλος του περσινού Σεπτεμβρίου τα αποθέματα νερού έφταναν τα 660 εκατ. κυβικά μέτρα, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 485 εκατ. κυβικά μέτρα.

Η μεγαλύτερη αύξηση έχει εντοπιστεί το Μόρνο με 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Μελέτη που έγινε από αμερικανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Caltech, αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει συχνότερες και πιο έντονες βροχοπτώσεις στο μέλλον.

Η έρευνα που έγινε από τους καθηγητές Πολ Ο΄Γκόρμαν και Τάπιο Σνάιντερ, προβλέπει την διαρκή αύξηση των βροχών στις περιοχές του πλανήτη εκτός από τους τροπικούς. Προηγούμενες έρευνες, είχαν δείξει ότι οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν τόσο στους τροπικούς όσο και στις εύκρατες ζώνες, αλλά θα μειωθούν στις υποτροπικές περιοχές.

Η νέα μελέτη προβλέπει μια αύξηση των βροχοπτώσεων κατά 6% περίπου, για κάθε άνοδο κατά ένα βαθμό Κελσίου της μέσης θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η βασική αιτία της αύξησης των βροχοπτώσεων είναι ο θερμότερος αέρας, που μπορεί να διακρατήσει περισσότερους υδρατμούς, οι οποίοι γίνονται κάποια στιγμή βροχή.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: