Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ανατρέπεται η θεωρία της καταγωγής του ανθρώπου;

Η μέχρι σήμερα πεποίθηση ότι τα πρώιμα ανθρωποειδή εξελίχθηκαν και και κατέκλυσαν τον πλανήτη ξεκινώντας από την Αφρική, απειλείται με ανατροπή μετά από ευρήματα στον Καύκασο που μεταφέρουν εκεί το λίκνο των πρώτων όρθιων ανθρώπων

Μια ανακάλυψη στη Γεωργία έξι αρχαίων σκελετών ηλικίας 1,8 εκατ. ετών απειλεί να ανατρέψει την κυρίαρχη θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη που θέλει αποκλειστικό λίκνο της ανθρωπότητας την Αφρική.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η νέα πολύ σημαντική ανακάλυψη δείχνει ότι ένα στάδιο-κλειδί για την ανθρώπινη ανάπτυξη μπορεί να μην έλαβε χώρα στην Αφρική, αλλά στην περιφέρεια της Ευρώπης, καθώς τα οστά των γεωργιανών ανθρωπιδών (πρώιμων ανθρώπων) υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας που περπάτησαν όρθιοι, δηλαδή οι homo erectus, δεν βρίσκονταν στην Αφρική, αλλά στην Ευρασία.

Τα οστά -που περιλαμβάνουν κρανία και δόντια σε πολύ καλή κατάσταση- είναι τα πιο παλαιά που έχουν ποτέ βρεθεί εκτός Αφρικής. Ανήκουν σε μια φυλή κοντών πρώιμων ανθρώπων (με ύψος 1,44 – 1,50 εκατοστά), με μικρούς πρωτόγονους εγκεφάλους (μισούς σε μέγεθος σε σχέση με τους σημερινούς), οι οποίοι περπατούσαν και έτρεχαν όπως οι σημερινοί άνθρωποι. Βρέθηκαν μαζί με πέτρινα εργαλεία, υπολείμματα ζώων και φυτών, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι εκείνοι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν και έτρωγαν ζώα.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου εγκατέλειψαν την Αφρική για να εξερευνήσουν τον κόσμο, περίπου 800.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αφρική, όπου, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, εξελίχτηκαν στους σύγχρονους ανθρώπους (homo sapiens) και ξεκίνησαν μια δεύτερη μετανάστευση για να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και την Ασία.

Με βάση το νέο αυτό σενάριο, δεν αμφισβητείται μεν (τουλάχιστον όχι ακόμα) η Αφρική ως αρχική κοιτίδα της ανθρωπότητας, αλλά η Γεωργία θέτει υποψηφιότητα για λίκνο των πρώτων Ευρωπαίων, καθώς και του homo erectus.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα οστά δείχνουν ένα νέο είδος ανθρώπου (homo georgicus) και άλλοι ότι παραπέμπουν στην εξέλιξη του πρώτου homo erectus.

Πηγή: ΑΠΕ,www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: