Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Χτύπησε ο "εγκέλαδος" στην Ινδονησία


Ισχυρότατος υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Τετάρτη την Ινδονησία


Λίγες μόνο ώρες μετά την βιβλική καταστροφή που έπληξε τα νησιά Σαμόα, εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε, νέος "εγκέλαδος" μεγέθους 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Τετάρτη την Ινδονησία με δεκάδες ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί.

Το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής Σουμάτρας. Η δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, στην Σιγκαπούρη και την Μαλαισία, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων και γεφυρών αλλά και πυροδότησε πυρκαγιές στην παράκτια πόλη Παντούνγκ, πρωτεύουσα της δυτικής Σουμάτρας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αρχές ήραν πάντως την προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι.

Βιβλική καταστροφή στα Σαμόα

Τουλάχιστον 100 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί στα νησιά Σαμόα, στο αρχιπέλαγος της Πολυνησίας, μετά τον υποθαλάσσιο σεισμό των 8 ρίχτερ και το τσουνάμι που προκλήθηκε.

Μεταξύ των θυμάτων ένα παιδί 2 ετών από τη Βρετανία οι γονείς του οποίοι επέζησαν. Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι αγνοούμενοι ενώ έχει διακοπεί η επικοινωνία με πολλά χωριά.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές από κύματα ύψους έως και 6 μέτρων που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Διεθνής βοήθεια για τα Σαμόα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της στα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τα νησιά Σαμόα και αποδέσμευσε μια πρώτη επείγουσα βοήθεια 150.000 ευρώ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε μια "γρήγορη και επιθετική" απάντηση στην καταστροφή.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε επίσης βοήθεια για τα νησιά που βρίσκονται εκτός της αμερικανικής επικράτειας. "Είμαστε έτοιμοι επίσης να βοηθήσουμε τους φίλους μας των Σαμόα και της περιοχής" προσέθεσε.

Επιπλέον, η αμερικανική Ακτοφυλακή θα συμμετάσχει στη διοχέτευση της βοήθειας "στις περιοχές που έχουν ανάγκη άμεσης αρωγής", διευκρίνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η πρώτη επείγουσα βοήθεια των 150.000 ευρώ που αποδεσμεύτηκε για τα νησιά Σαμόα θα καταβληθεί στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και θα χρησιμοποιηθεί για ιατρική αρωγή, προμήθεια ύδατος και κατασκευή καταφυγίων.

Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: