Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ανακαλύφθηκε νέος τεράστιος δακτύλιος γύρω από τον Κρόνο

Ένας νέος τεράστιος δακτύλιος ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Spitzer, πάχους 2,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και με περίμετρο γύρω από τον πλανήτη 13 εκατομμυρίων χιλιόμετρων. Saturn's Largest Ring Πρόκειται για το μεγαλύτερο και μέχρι σήμερα αόρατο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο, που είναι και ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα. Ο τεράστιος δακτύλιος, που αποτελείται από σωματίδια πάγου και σκόνης, βρίσκεται στις εσχατιές του συστήματος του Κρόνου και, καθώς λόγω μεγάλης απόστασης δεν επηρεάζεται πολύ από τη βαρύτητα του πλανήτη.

Επίσης η τροχιά του έχει κλίση 27 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του ισημερινού του Κρόνου, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο δακτύλιος είναι πολύ πλατύς, αλλά ιδιαίτερα αχνός και διάχυτος και δεν αντανακλά πολύ ορατό φως, όμως το Spitzer μπόρεσε να τον ανιχνεύσει στο υπέρυθρο φάσμα.

Επίσης όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, αν και ο δακτύλιος είναι πολύ κρύος, με θερμοκρασία περίπου στους μείον 158 βαθμούς Κελσίου, εκπέμπει θερμική ακτινοβολία.

Εντυπωσιακό είναι σύμφωνα με τη ΝASA, ότι πρόκειται για έναν τεράστιο δακτύλιο, που θα χρειάζονταν ένα δισεκατομμύριο πλανήτες σαν τη Γη για να τον γεμίσουν.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αστρονόμων από τα πανεπιστήμια Βιρτζίνια και Μέριλαντ των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature". Σημειώνεται ότι έως σήμερα θεωρείτο ότι ο Κρόνος έχει επτά κύριους δακτυλίους και αρκετούς ακόμα μικρότερους.

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, εκτιμάται ότιη ύλη για το σχηματισμό του υπερμεγέθους δακτυλίου, προέρχεται από τον δορυφόρο Φοίβη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ του δακτυλίου και του Κρόνου.

Αυτή η ανακάλυψη ίσως ρίξει φως στο αίνιγμα κι ενός άλλου δορυφόρου, του Ιαπετού, που θεωρείται το πιο περίεργο από τα φεγγάρια του Κρόνου, καθώς έχει μόνιμα μια πολύ φωτεινή και μια πολύ σκοτεινή πλευρά.

Ακόμη όπως έγινε γνωστό ο νέος δακτύλιος κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την Φοίβη, ενώ οι άλλοι δακτύλιοι, ο Ιαπετός (που ανακαλύφθηκε από τον Τζιοβάνι Κασίνι το 1671) και οι περισσότεροι υπόλοιποι δορυφόροι κινούνται αντίθετα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ποσότητες ύλης από το νέο εξωτερικό δακτύλιο κινούνται προς το εσωτερικό (δηλαδή προς τον Κρόνο) και πέφτουν πάνω στον Ιαπετό, "μαυρίζοντας" την κάποτε φωτεινή πλευρά του.

Η αποστολή του Spitzer ξεκίνησε το 2003, υπό τον έλεγχο του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 106 εκατ. χλμ. από τη Γη, σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Πηγή: ΑΠΕ, www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: