Καθώς οι κλιματικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται σήμερα στην Μπανγκόκ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς καλούν τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών να αναλάβουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα σώσουν το κλίμα και τον πλανήτη.
Αν και σημειώθηκε μικρή πρόοδος στο κείμενο των διαπραγματεύσεων, η αδυναμία των ανεπτυγμένων χωρών να δεσμευτούν σε δραστικές μειώσεις εκπομπών ως το 2020 και να καταθέσουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, κινδυνεύει να οδηγήσει τις τελικές διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης σε ολοκληρωτική αποτυχία. Τα βλέμματα όλων έχουν πλέον στραφεί στον Πρόεδρο Ομπάμα και τις ΗΠΑ, οι οποίες έως τώρα προσπαθούν να επιβάλλουν τους δικούς τους εσωτερικούς περιορισμούς στη διεθνή κοινότητα, περιορισμούς οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχουν επιβληθεί από το εγχώριο λόμπι του άνθρακα.
«Η Συνθήκη της Κοπεγχάγης θα πρέπει να καθοριστεί από την κλιματική επιστήμη και τις ανάγκες των πιο αδύναμων, όχι από το αμερικανικό ενεργειακό λόμπι και τους ισχυρούς του πλανήτη. Πλέον είναι ώρα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει πραγματικά ο ηγέτης στον αγώνα για το κλίμα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται πως είναι» ανέφερε ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.
Η Greenpeace και το WWF υποστηρίζουν επίσης ότι η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δυστυχώς ως τώρα η κλιματική πολιτική της ΕΕ είναι κατακερματισμένη. Η έλλειψη ενός ισχυρού στόχου μείωσης των εκπομπών, η απουσία ουσιαστικών χρηματοδοτικών προτάσεων, αλλά και οι εσωτερικές τριβές σχετικά με το επιθυμητό ύφος της τελικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, έχουν παγιώσει τη δυσπιστία των αναπτυσσόμενων χωρών για την όλη διαδικασία.
Στη δύσκολη εβδομάδα που έχει μπροστά της, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για μία ουσιαστική συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (29 – 30 Οκτωβρίου) θα πρέπει οι ηγέτες της να διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα, να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες που οι καιροί επιβάλλουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας[1].
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την επιστήμη, θα πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές. Οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές δεν περιμένουν κανέναν. Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα που έδωσε η Νορβηγική κυβέρνηση» ανέφερε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace και το WWF απαιτούν από τους ηγέτες:
- Να δεσμευθούν σε στόχους μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά τουλάχιστον 40% ως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990
- Να δεσμευθούν για τον τερματισμό της αποδάσωσης των τροπικών δασών του πλανήτη ως το 2015
- Να δεσμευθούν σε χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον €110 δις ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις προσαρμογής και μετριασμού των κλιματικών αλλαγών και τερματισμού της αποδάσωσης
- Πηγή: www.wwf.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου