Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Καλοκαιρία στην Ελλάδα τις επόμενες τρείς ημέρες. Μεταβολή του καιρού το Σ/Κ με βροχές και καταιγίδες.


Ύστερα από τη κακοκαιρία της Παρασκευής και του Σαββάτου της περασμένης εβδομάδας , η οποία επηρέασε ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικης - κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , ο καιρός επέστρεψε στην -αμιγώς- ανοιξιάτικη μορφή του. Τις βραδυνές ώρες όμως το κρύο παραμένει σε ορισμένες περιοχές , εξαιτίας της θερμοκρασιακής αναστροφής , δηλαδή της αποθηκευμένης θερμότητας στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας η οποία το βράδυ επιστρέφει στα υψηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας.
 
Ο ανοιξιάτικος καιρός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων 2-3 ημερών (έως και τη Πέμπτη) , όπου ο ήλιος θα λάμπει σε όλη τη χώρα , ενώ κάποιες λίγες αραιές νεφώσεις θα κάνουν το κόπο να εμφανίζονται που και που. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα καθώς στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις , ενώ μόνο στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ μέχρι και τη Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο τις μεσημεριανές ώρες , φτάνοντας ακόμα τους 24 με 25 βαθμούς (ίσως και τους 26 στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας / Στερεά Ελλάδα - Θεσσαλία). Ωστόσο τις βραδυνές ώρες εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής , το θερμόμετρο θα πέφτει ακόμα και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου σε μερικές περιοχές.
 
 
500hpa-04-04-2014

Όμως με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών , από τη Παρασκευή και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο (4 με 6 Απριλίου 2014) θα μας επισκεφθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό , ικανό να δώσει μεγάλα ποσά βροχής στη δυτική - κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Ετσι λοιπόν κακοκαιρία περιμένουμε στο προαναφερθέν διάστημα και κυρίως τις πιο πολλές βροχές αναμένουμε να πέσουν το Σάββατο και τη Κυριακή σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ενδεχομένως στα δυτικά τα φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα έντονα.
Παράλληλα , η υφή αυτής της διαταραχής θα συνοδεύει και αυξημένη ποσότητα Αφρικανικής σκόνης.
Στοιχεία περί της επερχόμενης κακοκαιρίας θα υπάρξουν σε νεότερο άρθρο με αναλυτική πρόγνωση.
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: