Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πλημμύρες πλήττουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη


Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις περιοχές της Σερβικής Δημοκρατίας

Υπερχείλισαν ποταμοί και τα νερά τους κατέκλυσαν κατοικίες και οδικούς άξονες, μετά από πολυήμερες έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και κυρίως την περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας, που πλημμύρισαν.

Οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προστασίας στις περιοχές που διασχίζουν οι ποταμοί Ούνα, Σάνα, Βρμπας και Μπόσνα.

Η στάθμη του ποταμού Σάνα ξεπέρασε το όριο επιφυλακής κατά 25 εκατοστά και στην πόλη Πριέντορ υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κτίρια στους οικισμούς Τούκοβι και Ράσκοβατς, αγροτικές καλλιέργειες και να διακοπεί η οδική συγκοινωνία.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και στις πόλεις Νόβι Γκραντ, όπου τις τελευταίες 10 μέρες η ποσότητα του νερού από τη βροχή ανήλθε στα 91 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς και στα περίχωρα της Μπάνια Λούκα, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια, αποκόπηκαν δρόμοι και οι κάτοικοι είναι σε κατάσταση πανικού.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στους δήμους Λάκτασι και Τσέλιντσα. Ομάδες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας είναι έτοιμες να απομακρύνουν κατοίκους αν συνεχιστεί η άνοδος της στάθμης των υδάτων. Πυροσβεστικές υπηρεσίες με βάρκες προσέγγισαν ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους και τους παρέδωσαν τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Δραματική χαρακτηρίζουν τα τοπικά ΜΜΕ την κατάσταση στην πόλη Γκράντισκα, όπου πλημμύρισαν σχεδόν οι περισσότεροι δρόμοι, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους για να μεταβούν στα σχολεία.

Πλημμύρες εξακολουθούν να πλήττουν και τη Σερβία, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές σε συγκοινωνιακές υποδομές και σε καλλιέργειες και εκκενώθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι οι πόλεις Βρνιάτσκα Μπάνια, τμήματα της οποίας έχουν βυθιστεί στη λάσπη και η Οσένιτσα, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Γιάνταρ. Περίπου 160 σπίτια και 700 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης έχουν πλημμυρίσουν και απειλούνται άλλα 200 νοικοκυριά.

Στην περιφέρεια Ζλάτιμπορ είναι σε συνεχή άνοδο η στάθμη των ποταμών Μοράβιτσα, Σκραπέζα και Τζέτινιε και έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες έκτασης 1500 εκταρίων και έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε επαρχιακές οδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: