Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το επόμενο διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη 22-23/7/09


2006Windstorm510
Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στον Ελληνικό χώρο το διήμερο 22-23/7/08

Τετάρτη 22/7/09

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ καλές. Πιο αναλυτικά, αίθριος καιρός θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική). Τοπικές νεφώσεις αραιού κατά κύριον λόγο χαρακτήρα θα λάβουν χώρα στα Ανατολικά προσήνεμα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, και στην Κεντροβόρεια Εύβοια (ίσως και στο όρος Όχη). Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες νεφώσεις θερμικού αιτίου, αραιές κατά βάση θα σχηματιστούν στην Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία, ίσως και την Πελοπόννησο και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια. Τις νυχτερινές ώρες ο καιρός θα κυλίσει ξάστερος σε από τη Κρήτη μέχρι την Ορεστιάδα.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα είναι μεταβλητοί ασθενείς με κατά περιόδους συνθήκες άπνοιας σε Θεσσαλία-Ήπειρο-Βορειοδυτική Πελοπόννησο-Μακεδονία. Στη Στερεά Ελλάδα, συγκεκριμένα στις παραθαλάσσιες περιοχές όπου βλέπουν στον Κορινθιακό (Ιτέα, Γαλαξείδι, Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Ελλοπία, Αντικυρα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενο, Αγιος Νεκτάριος κτλ) θα πνέουν από Βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί 5-6 και κατά τόπους 7 μποφόρ, από τις πρώτες πρωινές μέχρι και τις μεσονύχτιες ώρες. Επίσης ισχυροί, και παροδικά θυελλώδεις θα είναι στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου, καθώς και τη Νότια-Νοτιοανατολική Εύβοια όπου θα φτάσουν κατά τόπους και κατά περιόδους τα 8 μποφόρ (στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου τα 8 μποφόρ θα εμφανιστούν από τις μεταμεσονύχτιες ώρες στην αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη και έπειτα). Επίσης καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας οι Βόρειοι άνεμοι που θα πνέουν στο Αιγαίο θα είναι ισχυροί φτάνοντας κατά τόπους τα 8 μποφόρ (κυρίως σε Τήνο, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, Μύκονο), ενώ η Ρόδος φαίνεται να μένει έξω από το "παιχνίδι" των ανέμων, μη ξεπερνώντας εκεί τα 4 μποφόρ (και αυτά μόνο στο πολύ νότιο τμήμα του νησιού). Τέλος ισχυροί από τις βραδυνές ώρες θα είναι και στις περιοχές γύρω και εντός της Καλαμάτας, κοινώς στο Δεύτερο πόδι της Πελοποννήσου, στο εσωτερικό της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου (κυρίως προς Κόρφο, Επίδαυρο, Ψυχικό), καθώς και στο Νομό Κορινθίας. Στις υπόλοιπες περιοχές ασθενής έντασης, με πρόσκαιρη ενίσχυση το μεσημέρι σε Ανατολική Θράκη, Μαγνησία, καθώς και στη Φθιώτιδα. Στο Ιόνιο από Βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι 3 μποφόρ, ενώ προς Ζάκυνθο 4 μποφόρ. Να επισημανθεί πως στα υπήνεμα των ορεινών όγκων της Κρήτης οι άνεμοι καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας θα ξεπερνάνε τα 6-7 μποφόρ, όπου δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 9 μποφόρ! Τέλος και στην Αττική οι Βορειοανατολικοί άνεμοι στα Ανατολικά τμήματα θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, ενώ στην υπόλοιπη τα 3-5.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Άρτα, στο Βορειοανατολικό κομμάτι της Ρόδου, και στη Μεσσηνία, όπου θα φτάσουν τους 34-36 βαθμούς (σε ορισμένες περιοχές της Ρόδου, όπου θα κυριαρχούν ιδιαίτερα ασθενείς άνεμοι, ίσως η θερμοκρασία φτάσει και τους 38 βαθμούς!). Τις αμέσως υψηλότερες θερμοκρασίες θα τις εντοπίσουμε στις πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ορεστιάδας, της Αττικής, καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο πόδι της Πελοποννήσου όπου εκεί οι θερμοκρασίες θα αγίξουντους 33-34 βαθμούς. Η περισσότερη δροσιά θα παρατηρηθεί στην Εύβοια όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 29-30 βαθμούς.

Πέμπτη 23/7/09

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες αναμένεται αίθριο σκηνικό από τις πρωινές μέχρι και τις βραδυνές ώρες. Τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες ίσως εμφανιστούν αραιές νεφώσεις στα Ανατολικά προσήνεμα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και τη Χαλκιδική.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες ενισχυμένοι στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου, φτάνοντας τα 7 και κατά τόπους τα 8 μποφόρ Βορειοανατολικής συνιστώσας, επίσης στις Κυκλάδες Βόρειας κατεύθυνσης στα 5-6 μποφόρ, ενώ στα νησιά όπως Τήνο, Ανδρο, Μύκονο, καθώς και τη Νότια Εύβοια, στο όρος Όχη, θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ. Επίσης στην Ανατολική Πελοπόννησο θα πνέουν από Βορειοανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ. Τέλος ισχυροί 6-7 μποφόρ Β-ΒΑ θα πνέουν στην Κεντρική παράκτια γραμμή της Στερεάς Ελλάδας που βλέπει στον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς και προς Καρπενήσι-Τερψιθέα. Τα 3-4 μποφόρ θα φτάνουν οι Βορειοανατολικοί άνεμοι στην Ανατολική Θράκη, ενώ προς Καλαμάτα, Αρτεμίσια (Βόρεια πλευρά δεύτερου ποδιού Πελοποννήσου) θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και νυχτερινές ώρες σταδιακά οι άνεμοι θα ενισχυθούν και στα Ανατολικά νησιά του Αιγαίου φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ. Επίσης στα υπήνεμα των ορεινών όγκων της Κρήτης θα είναι πολύ ισχυροί έως θευλλώδεις και πάλι στα 7-8 μποφόρ. Στην Αττική θα φτάνουν οι Βόρειοι-ΒΑ άνεμοι τα 7 μποφόρ στην Ανατολική πλευρά, ενώ στην υπόλοιπη ασθενέστεροι, στα 3-5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ισχύει ότι ακριβώς προαναφέραμε για τις πρωινές ώρες.
Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά. Ετσι και πάλι οι υψηλότερες τιμές θα εντοπιστούν σε περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε περιοχές της Αρτας, στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (προς Αγιο Αθανάσιο, Κουφάλια, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, κρύα Βρύσση, γενικότερα τις περιοχές που βρίσκονται στην πεδιάδα), καθώς και τα Δωδεκάννησα. Σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34-37 βαθμούς. Τους 32-33 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο στον κάμπο της Θεσσαλίας, στην Θράκη (κυρίως Ανατολική), στα τρία πόδια της Πελοποννήσου, σε Ζάκυνθο-Λευκάδα-Κεφαλοννιά, στα Δυτικά Προάστια Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί πως στα υπήνεμα του ορεινού όγκου του Ψηλωρείτη (2.460μ.), δηλαδή σε περιοχές πεδινής έκτασης όπως Τυμπάκι και Μοίρες η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 37 βαθμούς λόγω ισχυρών πολύ θερμών καταβατών ανέμων.

Προοπτική

Το ερχόμενο Σ/Κ φαίνεται να σκαφτούν πολύ θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα "σπρωχτούν" βίαια προς τα πάνω, επηρρεάζοντας όλη την Ιταλική Χερσόνησο, την Ισπανία, καθώς και τις Βαλκανικές χώρες (μεταξύ όλων και η Ελλάδα με έντονη ζέστη σε αρκετές περιοχές της χώρας). Από την επόμενη εβδομάδα πάντως διαφαίνεται κάποια αλλαγή να μας ετοιμάζει η ευρωπαία καιρική κουζίνα και η κυκλοφορία εξ'ατλαντικού, όπου και θα αναλύσουμε σε ανανεωμένο άρθρο μας ή την Πέμπτη 23/7/09 ή την Παρασκευή 24/7/09. Μέχρι τότε, να'στε όλοι καλά.

Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim

Δεν υπάρχουν σχόλια: