Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Άνοδος θερμοκρασίας και ξηρασία στη Θεσσαλία



Πτώση ορίου του ετήσιου υετού και ταυτόχρονη άνοδο της θερμοκρασίας, προβλέπεται μέσα στα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλία και κυρίως στη Μαγνησία.
Η αντίστροφη πορεία που αναμένεται να χαράξουν το βροχόμετρο που θα πάρει την κατιούσα και το θερμόμετρο που θα ακολουθήσει σταθερά ανοδική πορεία, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις καλλιέργειες της περιοχής.
20% μείωση των βροχοπτώσεων και άρα του ορίου του υετού στην περιοχή και παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,6 έως 0,7ο C, προβλέπουν οι επιστήμονες για τα επόμενα χρόνια στο νομό.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις καλλιέργειες, έγιναν γνωστές στο περιθώριο του θερινού σχολείου του Εργαστηρίου Αγρομετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου, συζητήθηκαν θέματα όπως η αύξηση της κλιματικής μεταβλητότητας, οι επιπτώσεις, η καταπολέμησή τους αλλά και η προσαρμογή, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι αλλαγές που θα επέλθουν στην Ευρώπη από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Παράλληλα παρουσιάστηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το βροχόμετρο και το θερμόμετρο θα ακολουθήσουν αντιστρόφως ανάλογες πορείες μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κ. Νίκο Δαλέζιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση των βροχοπτώσεων και την αύξηση της θερμοκρασίας κυρίως στην ελληνική γεωργία, χρειάζεται λήψη δραστικών μέτρων.
Πρώτα απ’ όλα, οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να αλλάξουν συνήθειες.
«Δεν μπορούν να ποτίζουν μέρα- μεσημέρι. Μπορούν να μάθουν να ποτίζουν το βράδυ. Επίσης πρέπει να αναδιαρθρώσουν τους τύπους καλλιεργειών», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Δαλέζιος αναφέρθηκε με θετικά σχόλια, υπογραμμίζοντας τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται.
Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι είτε επειδή οι πιστώσεις είναι λιγοστές είτε επειδή υπάρχει γραφειοκρατική καθυστέρηση, δεν έγιναν τα βήματα που έπρεπε να γίνουν.
Ο καθηγητής, χαρακτήρισε το θέμα εθνικό και αμιγώς πολιτικό και υπογράμμισε την ανάγκη γενναίων πρωτοβουλιών, ενόψει μάλιστα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Σημειώνεται ότι στο θερινό σχολείο συμμετείχαν 16 διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ευρώπη.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Πηγή:http://magnitis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: