Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Οι τυφώνες "απορροφούν'' μέσω της ατμοσφαιρικής πίεσης την ενέργεια απο τις σεισμικές ζώνες




Οι τυφώνες "απορροφούν'' μέσω της ατμοσφαιρικής πίεσης την ενέργεια απο τις σεισμικές ζώνες Μπορούν οι καταιγίδες να αποτρέψουν φοβερούς σεισμούς?Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο θέτουν έρευνες, οι οποίες δείχνουν οτι οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν μικροσεισμούς, σχεδόν μή αισθητούς απο τον άνθρωπο, εκτονώνοντας την ενέργεια μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών.
Κάτω απο την Ταιβάν μια λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω απο την γειτονική της με τους γρηγορότερους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο."Μπορείς σχεδόν να το δείς"επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Alan Linde του Carnegie Institution της Ουασινγκτον.Ήδη το νησί έχει λιγότερους σεισμούς,οι οποίοι συνοδέυονται απο υπόκωφη βοή, κάτι το οποίο δεν το περιμένει κανείς μετα απο τόσο βίαιες μετακινήσεις.
Μία εξήγηση είναι οτι η Ταιβάν υφίσταται μικροσεισμούς, κατα τους οποίους κρυσταλλώδη πετρώματα γλιστρούν για ώρες ή μέρες, ακόμα και για δευτερόλεπτα,χωρίς να δημιουργούν βίαιες σεισμικές δονήσεις.
Επιπλέον μια ομάδα της οποίας ηγείται ο Chichung Liu απο το Academica Sinica στην Ταιπει αναφέρει οτι αυτοί οι ανεπαίσθητοι σεισμοί μπορούν να προκληθούν απο τυφώνες.Χρησιμοποιώντας επαρκή στοιχεία,διαπίστωσαν 20 τέτοιους σεισμούς τα τελευταία πέντε χρόνια,απο τους οποίους οι έντεκα έλαβαν χώρα κατα τη διάρκεια τυφώνων.
Η πιθανότητα αυτό να είναι μια απλή σύμπτωση είναι εξαιρετικά μικρή. Πιστέυεται οτι οι τυφώνες προκαλούν μικροσεισμούς μέσω της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία καθιστά ευκολότερο το γεγονός της ολίσθησης της χώρας κάτω απο την λιθοσφαιρική πλάκα. Αυτό ειναι το πρώτο στοιχείο ότι οι ατμοσφαιρικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την κίνηση των πλακών,λεει ο Linde.
"Αυτα είναι πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα",λεει ο Lars Ottemoller του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου."Είμαι απόλυτα πεπεισμένος οτι η σύνδεση ανάμεσα στους μικροσεισμούς και τους τυφώνες ειναι πραγματική."
Πηγή Δημοσίευσης

http://www.newscientist.com/article/mg20227126.100-typhoons-take-the-pressure-off-earthquake-zones.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news

Για το Meteoclub

Meteoclub team

Επιμέλεια Άρης Ηλίας

Μετάφραση Μαριάννα Μπέη

Κόρινθος 14/07/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: