Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

El Niño: Περιμένουν δυναμική επανεμφάνιση του



Κλιματικό χάος εξαιτίας μιας επιδείνωσης του φαινομένου «Ελ Νίνιο» προβλέπουν οι επιστήμονες. Ξηρασία και πλημμύρες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και εκτόξευση του επιπέδου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξαιτίας των πυρκαγιών, είναι οι καταστροφικές συνέπειες ενός πιο απειλητικού «Ελ Νίνιο», που πιθανότατα θα πυροδοτήσει η κλιματική αλλαγή.

Με τον φαινομενικά «αθώο» όρο «Ελ Νίνιο» (στα ισπανικά σημαίνει «μικρό αγόρι») χαρακτηρίζεται ένα φαινόμενο αλληλεπίδρασης ωκεανού - ατμόσφαιρας, το οποίο συνδέεται με γιγάντιες δραστηριότητες πλανητικής κλίμακας.
Θερμά θαλάσσια ρεύματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία των τροπικών υδάτων του Ειρηνικού, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την κίνηση των ανέμων και οδηγούν σε βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές και σε ξηρασία σε άλλες, αλλάζοντας το κλίμα σε όλο τον κόσμο.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια επιδείνωση του «Ελ Νίνιο» είναι η έκλυση τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ξηρών δασών, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του κλιματολογικού φαινομένου και της ξηρασίας στη Νοτιοανατολική Ασία.
Στη διάρκεια του εντονότατου «Ελ Νίνιο» της περιόδου 1997-1998, οι πυρκαγιές στη Νοτιoανατολική Ασία προκάλεσαν την εκπομπή 2,9 έως 9,4 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που οδήγησε στην εκτόξευση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Το «Ελ Νίνιο» έκανε τελευταία φορά την εμφάνισή του το 2006.
έθνος
Αναρτήθηκε από Melissa στις 13:58
Ετικέτες
Πηγή:http://hamomilaki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: