Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη - Αντιμετώπιση των Σεισμών

10 Μάιος 2009

Έφορος: Βιβή Χ. Ζάρκου (Δικηγόρος)

Το ΛτΕ (Παράρτημα Κορινθίας με έδρα το Κιάτο) λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Νομός Κορινθίας αποτελεί ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, και έχοντας μεταξύ των άλλων στόχων του, την επιθυμία να συμβάλει στην Προαγωγή της Υγείας και της Ποιότητας Ζωής στην Οικογένεια και την Κοινότητα, αφού μελέτησε τις προτάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την περίπτωση σεισμού, προτείνει για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου: Να είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι ακολουθώντας συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης σε τρία (3) στάδια όπως ακολουθεί:
Μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης στην οικογένειά μας, στον χώρο εργασίας μας αλλά και στα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά μας. Η πιστή εφαρμογή του 1ου Σταδίου [ιδιαίτερα τα υπο στοιχεία α. και β. ] σώζει ζωές. Υπενθυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου σε καταστάσεις κρίσεως είναι η διατήρηση της ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ.
Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ και η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ για την αντιμετώπιση σεισμών (και εν γένει εκτάκτων περιστατικών και καταστάσεων κρίσεων) ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Ο πανικός σκοτώνει.
Πρόταση: Αναρτήστε με μαγνητάκια το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης, στην πόρτα του ψυγείου, και μελετάτε το με κάθε ευκαιρία.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕΙΣΜΩΝ

1o Στάδιο: ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

α. Εντοπίζουμε τα σημεία - καταφύγια της κατοικίας (τραπέζια - εσωτερικές πόρτες κ.λ.π. )
β. Τοποθετούμε στα σημεία - καταφύγια :
- 1-2 μπουκάλια νερό εμφιαλωμένο
- 2-4 πλάκες σοκολάτα [σταφίδα,καρύδια αμύγδαλα]
- φακελάκια ζάχαρη (και αλάτι για υποτασικούς)
- σφυρίχτρα
- φακό
- μαντήλι [αποφυγή εισπνοής σκόνης]
- πυροσβεστήρα
Πρόταση: Μπορούμε να τα έχουμε κολλημένα με μονωτική ταινία κάτω από την επιφάνεια του τραπεζιού, ή σε σάκο πλάι στο σημείο -καταφύγιο

γ. Διατηρούμε πλήρες φαρμακείο κατοικίας, το οποίο τοποθετούμε πλάι στο σημείο - καταφύγιο.
δ. Στερεώνουμε τα βαριά και ψηλά έπιπλα, καθρέπτες, πίνακες κ.λ.π..
ε. ΔΕΝ τοποθετούμε τίποτε πάνω από τα προσκέφαλα κρεβατιών (ράφια, βιβλία, αντικείμενα κλπ)
στ. Καταστρώνουμε 2 εναλλακτικά σχέδια (δρομολόγια διαφυγής) τα οποία ακολουθούμε κατά την μηνιαία άσκηση ετοιμότητας. Εκτελούμε την άσκηση ετοιμότητας μία φορά το μήνα με όλα τα μέλη της οικογένειας.
ζ. Αποφεύγουμε να στεκόμαστε πλάι σε τζάκια, βαριά και ψηλά έπιπλα, καθρέπτες, ντουλάπια κουζίνας κ.λ.π.


2ο Στάδιο: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

α. Παραμένουμε στο σημείο καταφύγιο μέχρι να τελειώσει ο σεισμός. Αν π.χ. το τραπέζι - καταφύγιο μετακινείται, το ακολουθούμε μετακινούμενοι μαζί του προς την κατεύθυνση που πάει. ΔΕΝ προσπαθούμε να το ακινητοποιήσουμε [κίνδυνος τραυματισμού].
β. Αν ο σεισμός μας βρεί σε πεζοδρόμιο καταφεύγουμε κάτω από είσοδο οικίας, καταστήματος κ.λ.π. [κίνδυνος ατυχήματος από πτώση αντικειμένων]


3ο Στάδιο: ΜΕΤΑ

α1. Αν έχουμε εγκλωβισθεί παραμένουμε στην θέση μας και έχουμε όλα τα απαραίτητα μαζί μας [1ο Στάδιο] και περιμένουμε ψύχραιμα τον απεγκλωβισμό μας.
α2. Απομακρυνόμαστε ακουλουθώντας το πρόσφορο δρομολόγιο διαφυγής.
α3. Ελέγχουμε αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο σπίτι και την γειτονιά. Ενημερώνουμε τους εγκλωβισμένους ότι σύντομα έρχεται βοήθεια. Αναφέρουμε την ύπαρξη εγκλωβισμένων στις αρχές. [πχ Πυροσβεστική κ.λ.π.]

β. Καταφεύγουμε σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, γήπεδα κλπ)
γ. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ να παραμένουμε κοντά στην θάλασσα. [κίνδυνος παλιρροϊκού κύματος]
δ. ΔΕΝ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ με τα αυτοκίνητά μας. [Οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί για την διέλευση των ομάδων διάσωσης, του στρατού, των ασθενοφόρων της πυροσβεστικής κ. λ. π. διασωστικών μονάδων].
ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΟΛΛΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΑΣ
ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΟ

Πηγή δημοσίευσης

http://www.le-kiato.org/?act=ef4-1


Υ.Γ

Επειδή ξεχνάμε σε τί χώρα μένουμε, το παραπάνω κείμενο αφορά όλους εμάς που είμαστε ανεκπαίδευτοι σε τέτοιες καταστάσεις και που ζούμε στην απόλυτη άγνοια. Και ένα μεγάλο Μπράβο στα παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο για να ασχοληθούν επι του θέματος.

Για το Meteoclub
Άρης Ηλίας
Κόρινθος
06 Ιουλίου 2009
Επιμέλεια : Άρης Ηλίας πηγή: http://forum.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: