Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Κλιματική Αξιολόγηση των G8 από το WWF

Η φετινή αξιολόγηση των G8 από το WWF, σε συνεργασία με την Allianz, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες υπολείπονται ακόμη πολλά βήματα, προκειμένου να τεθεί ο πλανήτης στην τροχιά μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κλιματική αξιολόγηση των G8 για το 2009 αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες τάσεις που επικρατούν σε τομείς, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η απόσταση μέχρι την εκπλήρωση των στόχων του Κιότο, η προώθηση και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών για το κλίμα. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις βελτιώσεις που έχουν σημειώσει οι χώρες από το 1990 μέχρι σήμερα. Στοιχεία που επίσης αξιολογούνται είναι η σημερινή κατάσταση στις εκπομπές, καθώς και οι μελλοντικές κλιματικές πολιτικές.


Σύμφωνα με τη νέα αυτή αξιολόγηση, η Γερμανία, ακολουθούμενη από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, είναι οι χώρες με τις καλύτερες κλιματικές επιδόσεις, μεταξύ των πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Η Ιταλία και η Ιαπωνία κατατάσσονται κοντά στο μέσο όρο, ενώ Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ρωσία βρίσκονται πολύ πίσω. Μια νότα αισιοδοξίας απορρέει από το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες Ομπάμα για το κλίμα έφεραν τις Η.Π.Α. στην έβδομη θέση της κατάταξης, σε σχέση με την τελευταία των προηγούμενων αξιολογήσεων. Παρόλα αυτά, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι ο κόσμος στερείται στιβαρών πολιτικών προσωπικοτήτων μεταξύ των οικονομικά ισχυρών κρατών, οι οποίοι θα ηγηθούν της παγκόσμιας μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, παρά τη μικρή βελτίωση της Γερμανίας, ο Καναδάς και η Ρωσία φαίνεται ότι είτε δεν έχουν πολιτικό σχέδιο για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, είτε δεν το έχουν θέσει ακόμη σε εφαρμογή.

Βάσει της νέας έκθεσης, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη εκπληρώσει τους στόχους του Κιότο, αλλά οι επιδόσεις τους δε φαίνονται αρκετές σε βάθος χρόνου, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.
«Η ανάκαμψη του οικονομικού συστήματος μπορεί να είναι εφικτή. Κανένα όμως χρηματικό ποσό δεν πρόκειται να σώσει τον πλανήτη αν η κλιματική αλλαγή ξεπεράσει το όριο πέρα από το οποίο οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι επιτακτικό να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», σημειώνει ο Τζιμ Ληπ, Διευθυντής του Διεθνούς WWF.
«Τα κράτη των ισχυρότερων κρατών του κόσμου πρέπει άμεσα να δείξουν τον ηγετικό ρόλο που χρειάζεται, προκειμένου να συνδράμουν στην επισφράγιση μιας «καλής» συμφωνίας στην Κοπεγχάγη», προσθέτει ο κ. Ληπ.

Παρόλο που η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στους μεγάλους ‘ρυπαντές’, όπως οι Η.Π.Α. και δεν είναι τόσο βιομηχανικά ανεπτυγμένη, όπως η Γερμανία, οι επιδόσεις της έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου της WWF, στο οποίο επισημαίνεται ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο, που έχει τεθεί για τη χώρα μας από το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι εκπομπές CO2 συνεχώς αυξάνονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη kWh ηλεκτρισμού, ενώ η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην τελική κατανάλωση ενέργειας είναι μόλις 6,9%.
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές, όμως η κλιματική αλλαγή θα την πλήξει ιδιαίτερα. Είναι καιρός λοιπόν να επιτελέσει το καθήκον της ως ανεπτυγμένη χώρα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ισχυρή συμφωνία στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C θεωρείται από τους επιστήμονες ως ο υπέρτατος στόχος, που πρέπει απαραιτήτως να επιτευχθεί, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο στόχος αυτός έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή : Οικολογικό Δελτίο 67 Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Τμήμα Οικολογικών και Πολιτικών Θεμάτων
Πηγή:
http://greensslm.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: