Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Λιώσιμο των πάγων: απειλή για το πλανήτη


Το λιώσιμο ενός μεγάλου κομματιού πάγου έκτασης 150 κυβικών μιλίων μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών από ένα χιλιοστόμετρο, δήλωσε ο David Carlson, διευθυντής του γραφείου προγραμματισμού του Διεθνούς Πολικού Έτους(IPY), μιας οργάνωσης που αποτελείται από επιστήμονες που διεξάγουν έρευνητικά προγράμματα για τις πολικές περιοχές.

Τα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών έχουν ανέβει κατά 3 χιλιοστόμετρα ετησίως τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών γίνεται γρηγορότερα από τη δεκαετία του ΄60.

Η τήξη των πάγων είναι ένα σημαντικό θέμα που θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η στάθμη των θαλασσών μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μέτρο μέσα στον αιώνα. Η μεγαλύτερη άνοδος προβλέπεται να συμβεί το 2100, εντούτοις όμως, το νερό εξατμίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Ένα καλό νέο είναι ότι έιναι ότι δεν θα σημειωθεί νέο χαμηλό συρρίκνωσης πάγου στην Αρκτική αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με το ρεκόρ μείωσης πάγου που σημειώθηκε το 2007.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρων Ερευνών των ΗΠΑ για τα επίπεδα του χιονιού και του πάγου, ο πάγος είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν το 2007 και μικρότερος από το μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Τα κομμάτια πάγου που επιπλέουν στη θάλασσα δεν συμβάλλουν με το λιώσιμο τους στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: