Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας / Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Παρασκευή και Σάββατο 24-25/7/09


Thermometer_Hot
Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Παρασκευή 24/7/09

Οι καιρικές συνθήκες θα απαρτίζονται από ηλιοφάνεια. Τις θερμές ώρες της ημέρας πιθανόν να σχηματιστούν νέφη μικρής ανάπτυξης και διαμέτρου στον βόρειο ορεινό όγκο της Πίνδου καθώς και της Μακεδονίας άνευ σημασίας.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα πνέουν από Βόρειες-Βορειοανατολικές διευθύνσεις. Οι εντονότερες ριπές ανέμου θα παρατηρηθούν στις εξής περιοχές: στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, κυρίως στις γύρω περιοχές από Ταύγετο και Πάρνωνα, στις Κυκλάδες κυρίως σε Πάρο, Τήνο, Άνδρο, Μύκονο, σε Χίο και Μυτιλήνη, στον Ευβοϊκό (κυρίως νότιο) και στη Νότια Εύβοια προς όρος Όχη, στη Νοτιοανατολική Αττική, καθώς και στα υπήνεμα των ορεινών όγκων της Κρήτης, όπως Τυμπάκι, Κάτω Ζάκρο και Μοίρες. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ (στα υπήνεμα της Κρήτης τα 8 μποφόρ). Μικρότερες εντάσεις αναμένονται σε παράκτια μέρη της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας που βλέπουν στον Κορινθιακό Κόλπο, στη Σαμοθράκη, στην Ίμβρο και γενικά στο Κεντρικό και Βορειοανατολικό Αιγαίο, και στο Καρπάθιο Πέλαγος. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι άνεμοι θα φτάσουν τα 4-5 και κατά τόπους τα 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά ασθενείς άνεμοι. Τις μεσημβρινές ώρες οι άνεμοι θα κοπάσουν στη Νότια Πελοπόννησο (κυρίως στο όρος Ταύγετο), και τα υπήνεμα της Κρήτης. Εν αντιθέσει, στις Κυκλάδες θα συνεχίσουν να πνέουν με αξιόλογες ριπές, ενώ ίσως παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση σε Άνδρο, Μύκονο και Τήνο. Στο Ιόνιο Πέλαγος, από Δ-ΒΔ διευθύνσεις γενικά ασθενείς έως 3 μποφόρ. Τις νυχτερινές ώρες θα παρουσιάσουν εκ νέου ενίσχυση στις ημιοριενές και ορεινές περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Πελοποννήσου, στα υπήνεμα της Κρήτης, καθώς και στο Πέλαγος ανατολικά του νησιού προς Κάρπαθο μεριά. Μικρή εξασθένιση θα παρουσιάσουν και στην Αττική, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατούν πολύ ασθενείς Βόρειοι άνεμοι 1 μποφόρ-με περιόδους άπνοιας.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο. Ετσι τις μεσημβρινές ώρες οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε: Αγρίνιο, Θεσσαλικό κάμπο, Αρτα, πεδιάδα κεντρικής Μακεδονίας προς Κρύα Βρύση, Γιαννιτσά, Αγιο Πέτρο, Κιλκίς, στον Πύργο και τις γύρω περιοχές στη Δυτική Πελοπόννησο, στην Καλαμάτα, στις Σέρρες κατά μήκος του ποταμού Στρύμονα, στις πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, και στη πεδινή περιοχή της Βορειοανατολικής Θράκης προς τον ποταμό Ερυθροπόταμο, και ποταμό Αρδας στα σύνορα, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο. Στις προαναφερθείσες περιοχές η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-41 βαθμούς κελσίου. Οι αμέσως πιο ζεστές περιοχές θα είναι οι εξής: Αργος, Γραμμούσα, δεύτερο και τρίτο πόδι Πελοποννήσου καθώς και οι περιοχές ανάμεσα στα πόδια, τα Δωδεκάννησα, και κυρίως το Ν-ΝΑ τμήμα της Ρόδου, τα υπήνεμα της Κρήτης (Μοίρες-Τυμπάκι), Κεντρική και Βόρεια Ηπειρος, Δυτικά Προάστια Αττικής, Βόρεια Χαλκιδική, Δυτική Μακεδονία, κυρίως Νομός Κοζάνης και Πτολεμαίδα, καθώς και τη Λαμία και τις γύρω περιοχές. Στα προαναφερθείσα μέρη η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 38 βαθμών κελσίου. Στις Κυκλάδες δεν θα ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 28-29 βαθμούς, ενώ τα Ιόνια νησιά, κατά πολύ ζεστότερα, φτάνοντας η θερμοκρασία τους 36 βαθμούς. Να επισημανθεί πως τις νυχτερινές ώρες λόγω των πολύ ασθενών ανέμων στο Ιόνιο, η δυσφορία θα είναι έντονη. Ιδιαίτερη δροσιά θα απολαμβάνουν οι Κυκλάδες.
Η υγρασία σε όλη τη χώρα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Thermometer-In-The-Hot-Sunshine-By-A-Cactus-In-The-Desert-Clipart-Illustration

Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για Σάββατο 25/7/09

Αίθριος σκηνικό του καιρού. Πιθανή ανάπτυξη νεφώσεων θερμικής φύσεως τις απογευματινές ώρες πάνω από τους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας, της Πίνδου, και της Βόρειας Ηπείρου.
Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες θα πνέουν με ισχυρές εντάσεις σε: Ορεινά-ημιορεινά Ταύγετου και Πάρνωνα (Νότια Πελοπόννησο), καθώς και τρίτο πόδι Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες και στο όρος Οχη της Νότιας Εύβοιας, στη Χίο, στα υπήνεμα της Κρήτης και στο πέλαγος Ανατολικά του νησιού, δυτικά της Καρπάθου. Στις προαναφερθείσες περιοχές οι άνεμοι Βόρειας-Βορειοανατολικής συνιστώσας, θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ (στα υπήνεμα της Κρήτης και το Βόρειο Λυβικό Πέλαγος τα 7-8 μποφόρ). Στο Βόρειο και ιδιαίτερο το Βορειοδυτικό Αιγαίο δεν θα ξεπεράσουν τα 2 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατούν συνθήκες άπνοιας. Συνθήκες άπνοιας επίσης θα επικρατούν σε Θεσσαλία, Δυτική Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, και Θράκη. Τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δυτικούς στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, επικρατώντας θαλάσσια αύρα 2-3 μποφόρ. Στα όρη του Ταύγετου και του Πάρνωνα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση, εν αντιθέσει με τις Κυκλάδες όπου θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ. Μικρή εξασθένιση αναμένεται και στο όρος Οχη, ενώ πολύ ήρεμη η θάλασσα αναμένεται να είναι στο Βόρειο-Βορειοδυτικό Αιγαίο. Όσον αφορά την Αττική θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση στα Δυτικά Προάστια, όπου δεν θα ξεπερνάνε τα 1-2 μποφόρ, με κατά περιόδους συνθήκες άπνοιας, ενώ το ίδιο ισχύει για τον Κορινθιακό και την Θεσσαλία (σχεδόν άπνοια). Στο Ιόνιο από Δυτικές διευθύνσεις γενικά ασθενείς 2-3 μποφόρ, ενώ στη Κρήτη οι καταβάτες άνεμοι (τύπου foehn) θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των υπήνεμων περιοχών της Κρήτης. Τις νυχτερινές ώρες αναμένεται η θάλασσα να είναι "λάδι" σε Σποράδες-Βορειοδυτικό Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο Πέλαγος θα στραφούν σε Βορειοδυτικούς με σταδιακή ενίσχυση όπου θα φτάσουν τα 3-4 μποφόρ κυρίως στα ανοιχτά του πελάγους (από τα νησιά περισσότερο θα επηρρεαστούν οι Λευκάδα και Ζάκυνθος). Στην Αττική ασθενείς από Δυτικές διευθύνσεις, ενώ εξασθένιση θα παρουσιάσουν στις Δυτικές Κυκλάδες. Ενίσχυση θα παρουσιάσουν στη Δυτική Μακεδονία φτάνοντας τα 2-4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει εκ νέου μικρή άνοδο. Ετσι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στις εξής περιοχές: Αγρίνιο και τις γύρω περιοχές, Θεσσαλικός κάμπος, πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (προς Γιαννιτσά, Αγιο Πέτρο, Κιλκίς, Βαμβακοφυτο, Καμαροτον, Στρυμονοχώρι κτλ), Δυτικά Προάστια Αττικής, Δυτικά της Καλαμάτας, προς Νερόμυλο, Μεσσηνία, Ριζόμυλο, Δυτική-Βορειοδυτική Πελοπόννησο κυρίως στις περιοχές προς Πύργο, αλλά και στο Αργος και τις γύρω περιοχές, στις περιοχές ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο πόδι της Πελοποννήσου (μεταξύ Αγιο Απόστολο και κάτω Γλυκόβρυση), στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, καθώς και Βορειοανατολική Θράκη προς Ορεστιάδα. Στις προαναφερθείσες περιοχές ο υδράργυρος θα ανέλθει τις μεσημβρινές ώρες στους 39-42 βαθμούς κελσίου (χωρίς να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο για τοπικά 43άρια λόγω τοπικών καταβατών ανέμων τύπου foehn σε περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους). Οι αμέσως υψηλότερες θερμοκρασίας θα σημειωθούν σε: Ηπειρο (κυρίως Αρτα), κεντρική Στερεά Ελλάδα, Χαλκίδα, Βόρεια Εύβοια, Δωδεκάννησα, Κεντρικά Ιόνια νησιά, στη Λέσβο, Ανατολική Πελοπόννησο, και στα υπήνεμα της Κρήτης (κυρίως σε Μοίρες-Τυμπάκι). Στις προαναφερθείσες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37-39 βαθμούς κελσίου. Από τα πιο δροσερά μέρη της Ελλάδος φαίνεται να είναι οι παράκτιες-παραθαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Κρήτης, μη ξεπερνώντας ο υδράργυρος τους 28-30 βαθμούς κελσίου. Δροσιά θα απολαμβάνουν και οι Κυκλάδες, κυρίως τα ανατολικά τμήματα της Ανδρου και της Τήνου.

Προοπτική

Οι θερμές αέριες μάζες αναμένεται να έχουν ανταπόκριση κυρίως στις μέσες και κατώτερες τροποσφαιρικές στάθμες, ενώ η θερμή εισβολή για το λόγο ότι δεν θα οφείλει την βόρεια κίνησή της σε κάποιο δυναμικό αίτιο, η δεν θα μπορέσει να αντέξει πάνω από 2,5 ημέρες, με ψυχρότερες αέριες μάζες να πλησιάζουν την περιοχή μας από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, όπου και θα αναλύσουμε σε επόμενο δελτίο μας.


Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim

Δεν υπάρχουν σχόλια: