Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πρόγευση... Σιβηρίας



Ο χειμώνας καλά κρατεί στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες , όπου έχουν σημειωθεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πολικές συνθήκες για αρκετές ημέρες σε ηπειρωτικές πόλεις της χώρας μας , όπως η Φλώρινα , η Καστοριά , η Κοζάνη κ.α . αλλά και σημαντικές χιονοπτώσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως θα παρουσιάσει ο καιρός στα τέλη του Ιανουαρίου και τη πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου , σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όπου δείχνουν να επαληθεύουν μέρα με τη μέρα , την κάθοδο μιας πολικής αέριας μάζας που φαίνεται να μας επηρεάζει για διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Το δριμύ ψύχος που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα έρχεται από την Σιβηρία και θα ρίξει την θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα.

Οι θερμοκρασίες που πρόκειται να σημειωθούν -κατά προσέγγιση- δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους -6 με -7c , ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες περίπου στους -25 με -28c σε βόρεια Ελλάδα κυρίως. Στη κεντρική και νότια Ελλάδα κατά προσέγγιση δεν θα ξεπερνούν τους 2 βαθμούς, με ελάχιστες σε αρνητικό πρόσημο.

Από πλευράς ανέμων , κατά κύριο λόγο αναμένουμε βόρειους - βορειοανατολικούς , πολύ ενισχυμένους στο Αιγαίο που ίσως φτάσουν τα 8-9 μποφόρ στα μέσα της εβδομάδας.

Τα φαινόμενα θα εστιάζονται κυρίως σε ανατολική και νότια Ελλάδα , με χιονόνερο ή χιόνι ακόμα και σε πεδινές περιοχές

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Προτείνουμε σε όσους ασχολούνται με την Γεωργία καθώς και την κτηνοτροφία να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω των ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού που αναμένεται να κρατήσει πολλές μέρες στην κεντρική και βόρεια χωρά, αλλά και στις νότιες περιοχες (Πελοπόννησος - Κρήτη) κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Παραθέτουμε τον προγνωστικό χάρτη θερμοκρασιών στο ύψος των 1500μ. (850hPa) για τη Πέμπτη 03/02/2012
Ενδεικτικά να αναφέρουμε οτι η κλίμακα θερμοκρασίας , αναφέρεται μόνο στο ύψος των 1500μ. , ένα απο τα σημεία αναφοράς και υπολογισμού μεταφοράς θερμών ή ψυχρών αερίων μαζών. Για τις θερμοκρασίες επιφάνειας (κατά προσέγγιση) , προσθέστε από 5 έως 8 βαθμούς κελσίου.

850temp-03-02-2012


Στα επόμενα άρθρα μας θα μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τον καιρό που πρόκειται να επικρατήσει τις επόμενες μέρες , αναμένοντας μια σημαντική καθ'όλα αλλαγή του καιρού.

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα με τις πρωτες εκτιμησεις γνωρίζουμε τις καιρικες συνθηκες για το κεντρο της Αθηνας και Δυτικα προαστεια.??θα εχουμε χιονοπτωσεις??

Unknown είπε...

Από Δευτέρα βράδυ εως Τετάρτη ασθενείς χιονοπτώσεις