Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού το Σάββατο 28/4/2012 στην Ελλάδα


536408 336273073105758_158818347517899_916300_579152755_n
 Αλλαγή του καιρού αύριο Σάββατο στην χώρα μας με τοπικές βροχές και καταιγίδες ...Ένα μίγμα αστάθειας που προσπαθεί να δημιουργηθεί ενώ ακόμα η εποχή είναι μεταβατική και δεν έχει ζεσταθεί αρκετά ,σε συνδυασμό με ένα χειμερινό σύστημα καιρού από την Μαύρη θάλασσα που συχνά καταλήγει σε καιρό βορειοανατολικού ρεύματος το χειμώνα. 
Αιτία λοιπόν για την αλλαγή αυτή του καιρού είναι μια ψυχρή λίμνη στην Μαύρη θάλασσα η οποία θα κινηθεί νοτιοδυτικά προς την χώρα μας και μετά από κάποιες ζεστές ημέρες ,φαίνεται να υπάρχουν τα δυναμικά αίτια ώστε να υπάρξει οργανωμένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Αρκετά ενθαρυντικοί παράγοντες θα είναι η δημιουργία ενός επιφανειακού χαμηλού συνοδεία της ψυχρής λίμνης που θα δώσει trough line στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά ενισχύοντας αυτόματα την αστάθεια από δυναμικό αίτιο σε συνδυασμό με την θερμική αστάθεια. Θετικοί παράγοντες δυναμικού αιτίου είναι τα θετικά ποσά στροβιλισμού , το γεωδυναμικό αίτιο όπως επίσης και οι μηχανισμοί ανύψωσης (cape+lift index) που συνοδεύουν αυτή την διαταραχή. 
9 500
27 500
nmmV3-WIND-500-048
hir layer_eur36
avu-20
Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Σάββατο 28/4/2012 :
Με μουντό ψυχρό και συννεφιασμένο σκηνικό θα ξεκινήσει ο καιρός στις περισσότερες προσήνεμες περιοχές στο Αιγαίο (Νότια Χαλκιδική-Σποράδες-ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Εύβοια μέχρι και την ανατολική Πελοπόννησο). Σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν βροχές πιο έντονες στο Πήλιο-Ζαγορά,στο νομό Φθιώτιδας-Φωκίδας και γενικότερα σε όλη την Βοιωτία . Όσο πιο κοντά στους ορεινούς όγκους τόσο πιο πολλά τα φαινόμενα. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα ίσως πρόσκαιρα τα φαινόμενα να ενταθούν και να αποκτήσουν πιο ασταθή όψη με σποραδικές καταιγίδες . 
Στην υπόλοιπη δυτικά και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα ξεκινήσει πολύ καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις.
Καλός θα είναι ο καιρός το πρωί και στην δυτική και κεντρική-νότια Πελοπόννησο. Ωστόσο προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα κλείσει γρήγορα και θα υπάρξει έντονη αστάθεια με μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην Μεσσηνία,την Αρκαδία την Ηλεία-Αχαία και την Λακωνία .Κάποιες σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στην βορειοδυτική Κορινθία. 
Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα και ιδιαίτερα στην Λακωνία-Μεσσηνία και στην νοτιοανατολική Αρκαδία. 
Τοπικές μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινότερα τμήματα της κεντρικής και δυτικής Στερεάς(Ευρυτανία) και γενικότερα σε όλο τον ορεινό ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Παρόμοια φαινόμενα και στα ορεινά της κεντρικής&βορειοδυτικής Θεσσαλίας και της ορεινής Μακεδονίας. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 19-21οC στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα. Στην δυτική Ελλάδα θα κάνει πιο πολύ ζέστη με την θερμοκρασία να φτάνει τους 23-24οC. 
Επίμελεια:Καραβίας Ιάσων(Jason) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: