Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 8-9/4/2012

48127


Προοπτική καιρού Ελλάδας για αύριο Κυριακή 8/4/2012-Μ.Δευτέρα 9/4/2012:

Αλλάζει σιγά σιγά ο καιρός ,με την σημερινή μέρα να θυμίζει κάτι από καλοκαίρι καθώς η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή άνοδο. (Μοναδική παραφωνία κάποιες μπόρες η και σποραδικές καταιγίδες σήμερα το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου-δυτικής Μακεδονίας καθώς και στα ορεινά της Ροδόπης).

Αύριο Κυριακή θα έχουμε αλλαγή του καιρού κυρίως στα δυτικά και βόρεια-βορειοδυτικά με νεφώσεις κατά περιόδους πυκνές που θα δώσουν τις μεσημβρινές και απογευματινές κυρίως ώρες,πρόσκαιρα μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες και συγκεκριμένα στην Ήπειρο,την δυτική Στερεά-δυτική Μακεδονία-βορειοδυτική Θεσσαλία μέχρι και την δυτική-βορειοδυτική και κεντρική Πελοπόννησο . Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες πιθανόν σε κάποιες περιοχές να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα.

Επιπλέον τις απογευματινές ώρες της Κυριακή τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες στα ορεινά της κεντρικής-ανατολικής Μακεδονίας καθώς και στα ορεινά της Ροδόπης. Προς τις πρώτες βραδινές ώρες τα φαινόμενα δεν θα είναι μόνο στα ορεινά αλλά και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο σταδιακά θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση που θα μεταφέρουν ψυχρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη.

Μεγάλη Δευτέρα:

Χειμωνιάτικου τύπου θα είναι η αλλαγή του καιρού την Δευτέρα...

Βόρεια Ελλάδα(Μακεδονία-Θράκη-Βορειοανατολικό Αιγαίο)

Η μέρα θα ξεκινήσει με βροχές στην βορειοανατολική Ελλάδα(Μακεδονία-Θράκη-ΒΑ Αιγαίο) οι οποίες θα είναι αξιόλογες νωρίς το πρωί. Μέσα στην ημέρα στην κεντρική ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα σημειώνονται κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές αλλά γενικότερα δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο όσο η υπόλοιπη δυτική και κεντρική χώρα.

Κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις και στα ορεινά της Μακεδονίας-Θράκης(ορεινά Ροδόπης).

Tα πιο πολλά φαινόμενα θα είναι νωρίς το πρωί καθώς μέσα στην ημέρα φαίνονται αρκετά ανοίγματα στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη με κάποιες μόνο πολύ τοπικές και ασθενείς βροχές ενώ κάποια φαινόμενα στην Ροδόπη θα συνεχίσουν να απασχολούν τα ορεινά με χιονοπτώσεις ακόμα και περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο.

Ήπειρος-δυτική Μακεδονία-βορειοδυτική Θεσσαλία-δυτική&κεντρική Στερεά,δυτική-βορειοδυτική και κεντρική Πελοπόννησος:

Άστατος και χειμωνιάτικου τύπου θα είναι ο καιρός στην δυτική Ελλάδα με βροχές ήδη από τις πρωινές ώρες, ωστόσο όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά με έντονες βροχές και καταιγίδες ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου-δυτικής Μακεδονίας -βορειοδυτκής Θεσσαλίας-κεντρικής και δυτικής Στερεάς καθώς και της Πελοποννήσου. Τα χιόνια στην δυτική Μακεδονία θα φτάσουν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο ενώ δεν αποκλείεται χιονοπτώσεις να σημειωθούν και στην πόλη της Φλώρινας.

Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και γρήγορα θα σταματήσουν με πολύ γρήγορη και ουσιαστική βελτίωση αλλά με αρκετή παγωνιά.

Ανατολική Θεσσαλία-Σποράδες-ανατολική Στερεά-Εύβοια-ανατολική Πελοπόννησος:

Ο καιρός στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα(ανατολική Στερεά-Εύβοια,ανατολική Θεσσαλία-Σποράδες μέχρι και νοτιοανατολική Πελοπόννησο) την Μεγάλη Δευτέρα θα ξεκινήσει σχετικά καλός με ηλιοφάνεια και νεφώσεις κατά τόπους πυκνές που πολύ γρήγορα ο καιρός και εκεί θα επιδεινωθεί τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και πιθανόν καταιγίδες ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σχεδόν σε όλα τα ορεινά των περιοχών αυτών.

Προς τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εστιάσουν στην ανατολική Στερεά-Εύβοια-Σποράδες όπου οι βροχές θα είναι αξιόλογες .

Κυκλάδες-Κρήτη-Ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα:

Άστατος ο καιρός νωρίς το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με πρόσκαιρη βελτίωση μέσα στην ημέρα και ξανά βροχές από το απόγευμα και μετά όπως και στις Κυκλάδες αλλά και στην Κρήτη. Στην δυτική Κρήτη τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το πρωί και θα επηρεαστεί περισσότερο από ότι το υπόλοιπο νησί όπου θα βρέξει από το μεσημέρι-απόγευμα και μετά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο βορειοανατολικοί στα 6-7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση από βορρά προς νότο.

Ενδεικτικά υψόμετρα χιονόπτωσης την Μεγάλη Δευτέρα:

Δυτική Μακεδονία: 600-700 μέτρα(πρόσκαιρα 550-650μέτρα)

Ήπειρος :900-1000(πρόσκαιρα και 850-950μέτρα)

Βορειοδυτική Θεσσαλία :950-1050μέτρα

Δυτική Στερεά 1000-1100μέτρα

Βορειοδυτική Πελοπόννησος : 1000-1200μέτρα –ορεινή Αρκαδία-Ηλεία(πρόσκαιρα και πιο χαμηλά κυρίως στην Αχαϊα )

Ανατολική Στερεά-Εύβοια (1100-1300μέτρα) και κυρίως τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες)

Κεντρική&Ανατολική Μακεδονία –Θράκη (900-1100μέτρα)

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: