Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Οι ισχυροί άνεμοι στην ατμόσφαιρα δημιουργούνται από τη διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ δυο περιοχών. Στην περίπτωση ενός βαρομετρικού χαμηλού, η διαφορά της πίεσης μεταξύ του κέντρου του χαμηλού και της πίεσης στην περιφέρεια του χαμηλού προκαλεί ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το βαρομετρικό χαμηλό με φορά αντίστροφη από αυτή των δεικτών του ρολογιού. Οσο πιο βαθύ είναι το βαρομετρικό χαμηλό (δηλαδή η πίεση στο κέντρο του είναι χαμηλή) τόσο μεγαλώνει η διαφορά πίεσης με την περιφέρεια του και επομένως αυξάνει η ένταση των ανέμων.


Την Τετάρτη 18 Απριλίου, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δημιουργήθηκε πάνω από τη χώρα μας, το οποίο το πρωί της Τετάρτης βρισκόταν στην περιοχή βορείως της Εύβοιας, με πίεση στο κέντρο του στα 985 hpa (Σχήμα 1), πίεση που θεωρείται αρκετά χαμηλή για την εποχή και για την περιοχή. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε βορειότερα προς την περιοχή ανατολικά της Χαλκιδικής, με την πίεση στο κέντρο του να παραμένει στα 985-984 hPa (Σχήμα 2). Η μεγάλη διαφορά πίεσης δημιούργησε τους πολύ θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι, στρεφόμενοι γύρω από το χαμηλό αντίστροφα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού, έπνεαν δυτικοί-νοτιοδυτικοί στις περιοχές νοτιότερα του βαρομετρικού χαμηλού του, με σχετική άπνοια κοντά στο κέντρο του (Σχήμα 3). Η μέση ένταση των ανέμων έφτασε τα 9 μποφόρ (περίπου 80 Km/h) με ριπές που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιοχές τα 110-120 km/h.


Μέσα στη νύχτα της Τετάρτης 18/04 το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξασθένιση των ανέμων στις ελληνικές θάλασσες.

Σχημα 1

Σχημα 2

Σχημα 3
Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη
Πηγή: Ε.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: