Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Σε ποιές περιοχές θα βρέξει την Κυριακή του Πάσχα...

523352 351651638204424_134927936543463_896258_959892024_n


Για όσους ενδιαφέρονται τι καιρό θα κάνει το Πάσχα για να πάρουν τα αντίστοιχα μέτρα για το ψήσιμο του οβελία .....

Με τωρινά προγνωστικά στοιχεία θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για κάποιες περιοχές-πόλεις της Ελλάδας που θα έχουν βροχή.

Πελοπόννησος:

Βροχές θα έχουμε τις πρώτες πρωινές ώρες στους νομούς Ηλείας,Αρκαδίας,Αχαίας,Μεσσηνίας μέχρι και τον Ταύγετο.

Συγκεκριμένα υποψηφιότητα για βροχή έχουν οι πόλεις:Πύργος,Τρίπολη,Πάτρα,Καλαμάτα. Ωστόσο μέσα στην ημέρα προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα περιοριστεί στις πιο ορεινές περιοχές των τμημάτων αυτών και όχι τόσο στις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές με κάποιες μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινότερα τμήματα της Αρκαδίας,Ηλείας,Μεσσηνίας ,Αχαίας.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν νωρίς το πρωί μόνο την Κυριακή του Πάσχα στον Χελμό πάνω από τα 1500-1600μέτρα ,στο Μαίναλο πάνω από τα 1700μέτρα καθώς και στον Ταύγετο πάνω από τα 1800μέτρα.

Στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου δεν αναμένεται βροχή.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Νησιά Ιονίου-Ήπειρος-δυτική Στερεά:

Βροχερός θα ξεκινήσει και εκεί ο καιρός την ημέρα του Πάσχα με πιθανές πρόσκαιρες καταιγίδες .

Συγκεκριμένα υποψηφιότητα για βροχή έχουν οι πόλεις: Άρτα,Αγρίνιο,Ιωάννινα,Μεσολόγγι ,Πρέβεζα,ενώ και περιοχές στα νησιά του Ιονίου και με πρώτη την Κέρκυρα.

Βροχές θα έχει και ο νομός Ευρυτανίας καθώς και το Καρπενήσι.

Μέσα στην ημέρα ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος με ανοίγματα αλλά και κλεισίματα του καιρού κατά διαστήματα που θα δίνουν τοπικές μπόρες,το πρωί όμως θα είναι πιο βαρύς ο καιρός.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν νωρίς το πρωί στα ορεινά της Ηπείρου(1400-1500μέτρα),δυτικής&κεντρικής Στερεάς(1500-1600μέτρα).

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί σχετικά ψυχροί στα 4-5 και πρόσκαιρα 6-7 μποφόρ.

Μακεδονία-Θράκη:

Ο καιρός θα ξεκινήσει πιο καλός σε σχέση με την δυτική Ελλάδα ωστόσο και εκεί θα έχουμε νεφώσεις τις πρωινές ώρες που προς το μεσημέρι γρήγορα θα πυκνώσουν στις πιο ορεινές ημιορεινές περιοχές πρώτα και εκδηλωθούν τοπικές μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της κεντρικής&ανατολικής Μακεδονίας-ορεινά Ροδόπης και γρήγορα προς το απόγευμα θα επεκταθούν και σε πιο ηπειρωτικές πεδινές περιοχές .

Υποψηφιότητα για μπόρες ή τοπικές βροχές έχουν οι νομοί :Κιλκίς,Σερρών ,Πέλλας ,ενώ και στα πιο ορεινά-ημιορεινά και ηπειρωτικά του νομού Δράμας-Καβάλας. Τοπικές μπόρες και στο νομό Θεσ/κης και στα πιο ορεινά ημιορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι οποίες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και πιο ηπειρωτικές(πεδινές) περιοχές.

Στην δυτική Μακεδονία ο καιρός θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα μουντός με νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες και κάποιες τοπικές βροχές κυρίως τις ορεινότερες περιοχές του διαμερίσματος που συνορεύουν με την Ήπειρο. Προς τις απογευματινές ώρες κάποιες μπόρες αναμένεται να επεκταθούν και σε κάποιες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας αλλά φαίνεται να εστιάζονται στις πιο βόρειες ορεινές περιοχές τα φαινόμενα.

Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Θεσσαλία:

Ο καιρός στην Θεσσαλία θα ξεκινήσει σχετικά καλός με ηλιοφάνεια στα πιο ανατολικά νοτιοανατολικά τμήματα του διαμερίσματος ενώ στην βορειοδυτική Θεσσαλία και στα ορεινότερα τμήματα που είναι πρόσηνεμα στην Πίνδο θα έχουμε βαρύ και μουντό καιρό με κάποιες τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη Θεσσαλία θα υπάρχουν νεφώσεις οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν.Μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας στην νοτιοανατολική Θεσσαλία όπου δεν αναμένεται να βρέξει την ημέρα του Πάσχα.Προς τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ο καιρός θα γίνει πιο ασταθής με τοπικές μπόρες στα ορεινά των Τρικάλων αλλά φαίνεται να μην καταφέρνουν να επηρεάζουν τις πόλεις της Θεσσαλίας .

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ στις περιοχές που δρα ως καταβάτης από την Πίνδο.

Ανατολική Στερεά-Εύβοια-Σποράδες:

Ο καιρός θα ξεκινήσει σχετικά καλός σε αυτές τις περιοχές με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις άνευ σημασίας. Ωστόσο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ο καιρός θα είναι πιο ασταθής στα ορεινά τμήματα και στα βουνά του Παρνασσού,Ελικώνα,Γκιώνας και Οίτης και θα έχουν την τάση να πυκνώνουν γρήγορα και έτσι τις; μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μπόρες με απότομη έναρξη και λήξη.Οι περιοχές που είναι κοντά στην θάλασσα δεν αναμένεται να έχουν καθόλου βροχή όπως και οι πόλεις της ανατολικής Στερεάς και Έυβοιας .

Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί στα 4-5 και πρόσκαιρα 6-7 μποφόρ.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα:

Ο καιρός τις πρώτες πρωινές ώρες θα ξεκινήσει αρκετά άστατος με μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κυρίως από το ύψος της Λήμνου μέχρι και την Σάμο(υποψηφιότητα για βροχή : Μυτιλήνη, Χίος, Σαμος). Στα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα θα είναι πιο ασθενή και είναι πιο μικρή η πιθανότητα εκδηλωσης βροχής(Βροχή ενδέχεται να σημειωθεί στο νησί της Ρόδου). Όλα αυτά μέχρι τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες καθώς από εκει και έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί σχετικά,τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν κάποιες αναπτύξεις στα πιο ορεινά τμήματα των νησιών χωρίς να αποκλείεται να δώσουν τοπικά ασθενή φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι -νοτιοδυτικοί στα 5-6 και τοπικά στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και 7 μποφόρ.

Κυκλάδες-Κρήτη:

Ο καιρός θα ξεκινήσει σχετικά καλός με ηλιοφάνεια αλλά και νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες που μέσα στην ημέρα θα διαλυθούν και θα περιοριστούν σαν ορογραφικές νεφώσεις πάνω στα βουνά των Κυκλάδων.

Στην Κρήτη νωρίς το πρωί θα έχουμε κάποιες νεφώσεις αρκετά πυκνές που θα δώσουν τοπικές βροχές κυρίως στο νομό Χανίων.Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχει ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνές στα ανατολικότερα τμήματα. Προς το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί ωστόσο κάποιες νεφώσεις με την μορφή αστάθειας θα παραμείνουν στα πιο ορεινά τμήματα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ίσως δώσουν τοπικές μπόρες και κυρίως στα ορεινά τμήματα των Χανίων και του Ηρακλείου.

Οι άνεμοι θα πνεόυν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-5 και τοπικα 6 μποφόρ και κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού οι πιο ενισχυμένοι άνεμοι.


Προσοχή στους δυνατούς κατά διαστήματα στεριανούς δυτικούς νοτιοδυτικούς ανέμους.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: