Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σε συναγερμό για την κακοκαιρία η Βουλγαρία


Αναμένονται ισχυρές καταιγίδες μέσα στα επόμενα 24ωρα

«Πορτοκαλί συναγερμό» εξέδωσε το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών εξαιτίας των ισχυρών βροχών και καταιγίδων που πλήττουν επτά περιφέρειες της χώρας.

Τα χειρότερα, ωστόσο, αναμένεται να φανούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τους Βούλγαρους μετεωρολόγους, οι οποίοι προβλέπουν βροχοπτώσεις της τάξεως των 40 με 60 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα 24ωρο σε πέντε περιοχές της κεντρικής Βουλγαρίας, όπως και στις περιφέρειες Κίρτζαλι και Σμόλιαν της βουλγαρικής Ροδόπης.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για πιθανές πλημμύρες έκρουσαν, εν τω μεταξύ, σήμερα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στη νοτιοανατολική περιφέρεια Χάσκοβο.

Σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, ο Ιλία Μάρκοφ, δήμαρχος του Ομπρούτσιστε, είπε ότι είναι ορατή η απειλή νέας πλημμύρας στη ΝΑ Βουλγαρία και μάλιστα, προτού συνέλθει ακόμα η περιοχή από τον κατακλυσμό λόγω της υπερχείλισης παραπόταμου του Έβρου και τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου.

Κύριος προβληματισμός των Βούλγαρων ειδικών παραμένει, ωστόσο, το ενδεχόμενο, οι καταρρακτώδεις βροχές να συμπέσουν με αύξηση της θερμοκρασίας που θα έχει ως συνέπεια το απότομο λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: