Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μεσόγειος και Σκανδιναβία θα πληγούν από την υπερθέρμανση


Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΑΕΕ) προβλέπει ότι η λεκάνη της Μεσογείου και η ανατολική Σκανδιναβία θα πληγούν περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη που θα συνταράξει την Ευρώπη από το 2021.

«Η σημαντικότερη υπερθέρμανση αναμένεται στην ανατολική Σκανδιναβία, τη νότια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη» σημειώνεται στα σχόλια που συνοδεύουν τους χάρτες τους οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΕΕ (www.eea.europa.eu/highlights/climate-change-what-do-models)

Κατά μέσο όρο η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μεταξύ 2021-2050 σε σχέση με τη θερμοκρασία που επικρατούσε στην ήπειρο μεταξύ 1960-90. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ΑΕΕ στη Σκανδιναβία η μέση θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και κατά 6 βαθμούς μέχρι το 2071.

«Η άνοδος κατά 1,5 βαθμό μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, όμως κρύβει δυνητικά ακραία φαινόμενα» τονίζει η ΑΕΕ που διαπιστώνει μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού και του χειμώνα. Η μεγαλύτερη άνοδος της θερινής θερμοκρασίας θα παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι βροχοπτώσεις ενδέχεται επίσης να αυξηθούν κατά 15% στη βόρεια Ευρώπη και να μειωθούν κατά 15% στη νότια μεταξύ 2021-50.

«Οι χάρτες δείχνουν ότι πολλές χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους στην κλιματική αλλαγή και να αντεπεξέλθουν με λιγότερο νερό ή με βροχές σε άλλες περιόδους του έτους» προειδοποιεί η μελέτη που προβλέπει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα της Μεσογείου.
«Η γεωργία είναι ιδιαίτερα εντατική σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, όπου το 80% της κατανάλωσης νερού πηγαίνει στις καλλιέργειες» σημειώνεται στη μελέτη.

Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να γίνει λιγότερο δραματικό εάν μειώνονταν γρήγορα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα «αντικαθιστώντας για παράδειγμα την ενέργεια από ορυκτές πηγές με τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές» θυμίζει η ΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: