Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Άμεσος ο κίνδυνος υπερχείλισης της Κερκίνης


Σε άμεσο κίνδυνο υπερχείλισής της βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη, μετά τις συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή αλλά και στη Βουλγαρία. Η στάθμη των νερών της έχει ανεβεί επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες και στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίστηκε, η συνεχής καταμέτρηση της στάθμης του νερού της λίμνης, καθώς και η άμεση μεταφορά στο δημοτικό διαμέρισμα Αχινού τσουβαλιών άμμου, ώστε να υπάρξει μία πρόσκαιρη οχύρωση και να αποφευχθεί πιθανή πλημμύρα στην περιοχή από την υπερχείλιση του Στρυμόνα, σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο να ανοίξει εξ ολοκλήρου το φράγμα της Κερκίνης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Γιώργο Παπαδόπουλο «οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν αύξηση της στάθμης του νερού, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αναγκαίο να ανοίξουν τα θυροφράγματα της λίμνης σταδιακά», ενώ όπως επισημαίνει ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάκλισης καλλιεργήσιμων εκτάσεων της τέως λίμνης Αχινού.

Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης τονίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και πως οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Αχινού οι αγρότες βρίσκονται επί ποδός, όπου με την προτροπή των αρμοδίων αρχών, απομάκρυναν τα ζώα και τα μηχανήματά τους από τις εκτεθειμένες, ευαίσθητες περιοχές, παραπλεύρως του ποταμού Στρυμόνα.

Παρόμοιο γεγονός συνέβη το 1979 στην περιοχή όπου περισσότερα από 20.000 στρέμματα πλημμύρισαν από τα νερά του Στρυμόνα και εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν, επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο αγρότης της περιοχής Αχινού, Ανέστης Κεμανιτζόγλου.

Σε άμεσο κίνδυνο να πλημμυρίσει βρίσκεται και η περιοχή του αγροκτήματος Παλαιοκώμης, όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα για να σταματήσουν το μεγάλο όγκο του νερού, σε περίπτωση που ανοίξει το φράγμα της Κερκίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: