Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Tουλάχιστον 16 μετασεισμοί «ταρακούνησαν» τη Σόφια


Στους δρόμους χιλιάδες κάτοικοι

Σεισμική δόνηση ισχύος 5,8-6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε στις 03:00 τη Σόφια, χιλιάδες κάτοικοι της οποίας βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Νικολάι Μιλόσεφ είπε ότι ο πρώτος που προσέγγισε ένα άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες μέγεθος στη Βουλγαρία, τα 6 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος, όπως φαίνεται.

Στην εκτίμηση αυτή οδήγησε τους Βούλγαρους σεισμολόγους το γεγονός, ότι εντός της πρώτης ώρας μετά τον σεισμό ακολούθησαν περίπου δεκαέξι μετασεισμικές δονήσεις. Όπως συμβαίνει συνήθως όταν τεκτονικές πλάκες και στρώματα γης μετακινούνται, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δόκτωρ Μιλόσεφ σε δηλώσεις του στη δημόσιες ραδιοφωνία ΒΝΡ περίπου στις 04:00.

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την πυροσβεστική και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Βουλγαρίας.

Παρά την καταστροφική, όπως θεωρείται, ισχύ του σεισμού, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της εθνικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας στις 05:00 είχε αναφερθεί μόνο η κατάρρευση ενός σπιτιού, στο χωριό Ρουντάρτσι στα δυτικά περίχωρα της Σόφιας.

Ωστόσο, θύματα δεν έχουν αναφερθεί ούτε στην προκειμένη περίπτωση (οι κάτοικοι δεν βρίσκονταν στο σπίτι αυτό), ούτε αλλού. Υπήρξε πάντως απομάκρυνση των κατοίκων από μια μονοκατοικία στην Πέρνικ, όπως και σε μια πολυκατοικία σε νότια περιοχή της Σόφιας, εξαιτίας των μεγάλων ρωγμών, που σχηματίστηκαν στους τοίχους.

«Επί ποδός πολέμου» τέθηκαν ωστόσο η κλινική της Σόφιας «Πιρογκόφ» αλλά και ιατρικά συνεργεία στην πρωτεύουσα, στο επίκεντρο Πέρνικ και σε άλλες κοντινές --και μη-- περιοχές από το επίκεντρο του σεισμού. Οι Βούλγαροι ιατροί δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τα πολυάριθμα κρούσματα πανικού, τα συμπτώματα ταχυκαρδίας και νευρικούς κλονισμούς κατοίκων της Σόφιας. Αρκετοί πολίτες έχασαν τις αισθήσεις τους από τον πανικό τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι της ΒΝΡ από νοσηλευτικά κέντρα της Σόφιας.

Δύο φορές ενημέρωσε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και μία τη δήμαρχο της Σόφιας Ιορδάνκα Φαντάκοβα ο διευθυντής του Γεωφυσικού ινστιτούτου από τις 03:00 ως τις 04:00, όπως είπε ο ίδιος ο δόκτωρ Μιλόσεφ στη δημόσια ραδιοφωνία. Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός σε δύο άξονες: Δύση-Ανατολή (Πέρνικ-Σόφια-Στάρα Ζαγορά) και Βορράς-Νότος (Πέρνικ-Μπλαγκόεφγραντ-Βόρεια Ελλάδα), όπως ανακοινώθηκε.

Το μέγεθος των 5,8-6 Ρίχτερ(οι Βούλγαροι σεισμολόγοι δεν είχαν καταλήξει σε οριστική εκτίμηση ως τις 05:00) ξύπνησαν χιλιάδες κατοίκους πόλεων και χωριών σε απόμακρες άκρες της χώρας, όπως φάνηκε από πολυάριθμα τηλεφωνήματα ακροατών. Δεκάδες κάτοικοι της Σόφιας και άλλων πόλεων καλούσαν την δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ τα χαράματα.

Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία.

Επειδή η απόσταση ανάμεσα στους δύο σεισμούς είναι τόσο μεγάλη, μπορεί να γίνεται λόγος για χρονική σύμπτωση και μόνο, σύμφωνα με τον Βούλγαρο σεισμολόγο. Ως εκ θαύματος, μόνο πεσμένες καμινάδες, ρωγμές στους σοβάδες τοίχων κατοικιών και άλλες μικροζημιές είχαν αναφερθεί στην Πέρνικ, στη Σόφια και άλλες πόλεις ως τις 05:00.

Η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, περίπου 4 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε περίπου στις 04:30. Ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας μεταδίδουν συνεχώς ιατρικές συμβουλές και καλούν τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να παίρνουν (ελαφριά) καταπραϋντικά φάρμακα, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα.

Το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων του Δήμου της Σόφιας ενεργοποίησε αμέσως η δήμαρχος Ιορδάνκα Φαντάκοβα, η ομόλογος της οποίας στην Πέρνικ δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό φράγμα «Στουντένα», το τοίχος του οποίου βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ρωγμές.

Πηγή : ΑΜΠΕ http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: