Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πέμπτος θερμότερος της ιστορίας ο φετινός Απρίλιος


Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 14,35 βαθμούς Κελσίου

Ο Απρίλιος του 2012 ήταν παγκοσμίως ο πέμπτος θερμότερος Απρίλιος που έχει ποτέ καταγραφεί στα μετεωρολογικά αρχεία που ξεκινούν από το τέλος του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Αυτή η τάση όμως δεν ήταν ενιαία σε όλη τη Γη, καθώς διάφορες χώρες γνώρισαν τον πιο κρύο Απρίλιο εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων της ΝΟΑΑ, η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία στους ωκεανούς και την ξηρά τον Απρίλιο του 2012, διαμορφώθηκε στους 14,35 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,65 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (13,7 βαθμοί). Ο πιο ζεστός Απρίλιος μετά το 1880 ήταν ο Απρίλιος του 2010.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην επιφάνεια των θαλασσών του πλανήτη η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φέτος τον Απρίλιο ήταν κατά 0,38 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (16 βαθμοί), ενώ στην ξηρά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,39 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (8,1 βαθμοί).

Στην ξηρά, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από το 1880 (ο πιο ζεστός μέχρι σήμερα είναι ο Απρίλιος του 2007). Ειδικότερα στο Βόρειο Ημισφαίριο, η επιφανειακή θερμοκρασία στην ξηρά ήταν κατά 1,74 βαθμούς υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο του 20ού αιώνα και ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ζεστός από το 1880.

Η τελευταία φορά που στη Γη η θερμοκρασία ενός μήνα ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, ήταν ο Φεβρουάριος του 1985. Έκτοτε -και στους 326 μήνες στη σειρά που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα- οι μηνιαίες παγκόσμιες θερμοκρασίες κινούνται πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου αιώνα. Η συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι ότι περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μας, που ζει σήμερα, δεν έχει γνωρίσει έναν μήνα που να είναι πιο κρύος από το φυσιολογικό επίπεδο θερμοκρασίας.

Ασυνήθιστα ζεστός ήταν ο φετινός Απρίλιος σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Ευρώπης (όμως σε άλλα η θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή από το συνηθισμένο, αλλά και από τον Μάρτιο του 2012), σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας). Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη τάση ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη μας, καθώς, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο ζεστή εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Από την άλλη, αν και λόγω της κλιματικής αλλαγής η μακροπρόθεσμη τάση ανόδου του υδραργύρου είναι σαφής, σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα οι μεταβολές του καιρού κατά τόπους και κατά εποχές μπορεί να κινούνται πρόσκαιρα και σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς τη μείωση της θερμοκρασίας. Έτσι πιο κρύος από το συνηθισμένο ήταν ο Απρίλιος του 2012, εκτός από ορισμένα μέρη της Δυτικής Ευρώπης, στη Νότια Αμερική, στη Νοτιανατολική Αφρική και στη Νότια Αυστραλία.

Ενδεικτικά, σε επίπεδο επιμέρους χωρών, ο φετινός Απρίλιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στις ΗΠΑ μετά το 1895, ο πιο κρύος στη Βρετανία μετά το 1989, ο πιο κρύος στη Νορβηγία και τη Σουηδία μετά το 1998, πιο κρύος στην Ισπανία σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1971- 2000 κ.α.

Στην Ανταρκτική (Νότιος Πόλος), ο Απρίλιος του 2012 ήταν κατά 2,1 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο και μάλιστα στις 6 Απριλίου φέτος καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ χαμηλότερης ημερήσιας θερμοκρασίας με μείον 73,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μείον 71,7 βαθμοί από το 1982 (το αρχείο δεδομένων καλύπτει την περίοδο 1957- 2012).

Το πρώτο τετράμηνο του 2012 (Ιανουάριος- Απρίλιος), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ, ήταν το 15-ο θερμότερο στην καταγεγραμμένη διεθνή μετεωρολογική ιστορία. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του τετράμηνου (στην επιφάνεια της ξηράς και των ωκεανών) ήταν κατά 0,46 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των πρώτων τετράμηνων στον 20ό αιώνα (12,6 βαθμοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια: