Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Οι ανεμογεννήτριες θερμαίνουν την ατμόσφαιρα τη νύχτα και αλλάζουν το τοπικό μικροκλίμα

Οι ανεμογεννήτριες αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το τοπικό κλίμα ανεβάζοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας.

wind-farms-climateΕφαρμόζοντας τις ίδιες τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τις λεγόμενες θερμικές νησίδες των πόλεων, Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τι συνέβη στο κεντροδυτικό Τέξας, όπου υλοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Περίπου 2.200 ανεμογεννήτριες υψώθηκαν στην περιοχή το διάστημα 2003-2011.

Η ανακάλυψη

Η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων της NASA έδειξε ότι οι αιολικές εγκαταστάσεις δεν είχαν επίδραση στη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους στη διάρκεια της ημέρας. Διαφορές, ωστόσο, καταγράφηκαν στις νυχτερινές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο το Τέξας αυξήθηκαν ελαφρά λόγω ανεξάρτητων παραγόντων το διάστημα 2003-2011. Ωστόσο, στις περιοχές όπου λειτουργούν ανεμογεννήτριες, η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε κατά 0,65 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από ό,τι σε άλλες περιοχές.

O μηχανισμός

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αιολικά πάρκα επιδρούν στις τοπικές συνθήκες μέσω ενός απλού μηχανισμού.

Στη διάρκεια της νύχτας, ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανεβαίνει ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ενώ ο δροσερός αέρας, που είναι πιο πυκνός, κάθεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Οι ανεμογεννήτριες ουσιαστικά δρουν σαν ανεμιστήρες και αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους.

Όπως επισημαίνει ο Liming Zhou του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, η μελέτη αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Τέξας και τα ευρήματα πιθανώς δεν ευσταθούν σε άλλες περιοχές με αιολικά πάρκα.

Τα ευρήματα, πάντως, βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη του 2010, η οποία εξέταζε μια διαφορετική περιοχή των ΗΠΑ. Η νέα μελέτη είναι πιθανώς πιο αξιόπιστη, αφού βασίστηκε σε δορυφορικές μετρήσεις της θερμοκρασίας και όχι σε υπολογιστικά μοντέλα.

Πηγή: in.gr,http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: