Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα βλάπτουν την υγεία


Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο καιρός επηρεάζει την υγεία μας και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανάσιμα. Η κακοκαιρία μάς κάνει να υποφέρουμε. Το ψύχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό και πήζει το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των λοιμώξεων και των καρδιακών προσβολών. Ο μουντός ουρανός προκαλεί κατάθλιψη, ο πάγος αυξάνει τους τραυματισμούς. Ο καιρός επηρεάζει την υγεία σε κάθε εποχή και με τρόπους αναπάντεχους.Ένα κύμα ψύχους τον χειμώνα ή καύσωνα το καλοκαίρι μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ζωές. Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημιούργησε πριν από οκτώ χρόνια ένα τμήμα προβλέψεων υγείας, για να βοηθάει στον εντοπισμό των απειλών που δημιουργούνται από τις αλλαγές του καιρού, και στην προστασία των πιο ευάλωτων. Σήμερα η υπηρεσία αυτή προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση για αντίξοες καιρικές συνθήκες σε δεκάδες χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους, μέσω τηλεφώνου, e-mail και SΜS.

ΒΑΡΥ ΨΥΧΟΣ

Απειλούνται περισσότερο άνθρωποι με χρόνιες νόσους, όπως καρδιοπάθειες. Όταν κάνει κρύο, οι καρδιακές προσβολές είναι περισσότερες- τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται για να διαφυλάξουν θερμότητα, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει αίμα σ΄ όλο το σώμα. Όμως τη μεγαλύτερη απειλή συνιστά το κρύο σε συνδυασμό με τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας καθιστά πιο ευάλωτους σε μολύνσεις.

Όταν έρχονται χιόνια και παγετοί, και τα επίπεδα των ιών είναι υψηλά, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ειδοποιεί 30.000 ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους (πάσχουν κυρίως από χρόνια βρογχίτιδα και άλλες νόσους του αναπνευστικού). Οι άνθρωποι αυτοί δέχονται αυτόματη τηλεφωνική κλήση και ερωτώνται αν είναι καλά και αν έχουν αρκετά φάρμακα.

ΣΥΝΝΕΦΙΕΣ

Οι μουντές ημέρες είναι καταθλιπτικές για όλους, αλλά μερικούς μπορεί να τους κάνουν ψυχασθενείς. Όταν προβλέπονται δύο ή περισσότερες μουντές ημέρες, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ειδοποιεί όσους υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλα ψυχικά προβλήματα του χειμώνα- ο τεχνικός όρος είναι Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή. Αυτοί που μετέχουν στο πρόγραμμα λαμβάνουν ένα κουτί φωτός (εκπέμπει πολύ ισχυρότερο φως από τις συνηθισμένες λάμπες), ένα εγχειρίδιο για να κάνουν μόνοι τους γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για τη σημασία που έχει το να τρώνε καλά και να γυμνάζονται – όλα πληρωμένα από την ιατροφαρμακευτική τους ασφάλιση.

ΚΑΥΣΩΝΕΣ

Για μερικούς μπορεί να είναι θανάσιμοι. Τα περισσότερα θύματά τους είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στην εξάντληση λόγω της ζέστης. Μετά τον καύσωνα του Αυγούστου 2003 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους στην Αγγλία και σε 27.000 στην ηπειρωτική Ευρώπη, η βρετανική κυβέρνηση εκπόνησε ένα σχέδιο για τους καύσωνες, που προβλέπει τέσσερα επίπεδα συναγερμού. Κάθε χρόνο, από την 1η Ιουνίου ώς τις 15 Σεπτεμβρίου, η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε περιφερειακές προβλέψεις των ανώτατων θερμοκρασιών την ημέρα και τη νύκτα, και όταν οι θερμοκρασίες αυτές περάσουν κάποια ορισμένα όρια, στέλνεται ειδοποίηση στους επαγγελματίες της Υγείας και σε ανθρώπους που εργάζονται στην κοινωνική περίθαλψη, ώστε να πάρουν μέτρα.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η μεγαλύτερη επίδραση του καιρού στην υγεία παρατηρείται στις παγκόσμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Καταιγίδες, πλημμύρες, καύσωνες και άλλα ακραία φαινόμενα αναμένεται να γίνουν συνηθέστερα. Η ελονοσία και παρόμοιες τροπικές ασθένειες μπορεί να διαδοθούν πέρα από τα σημερινά γεωγραφικά όριά τους, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία άρχισε πρόσφατα να ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Πηγή: ygeianews.gr, http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: