Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Κακοκαιρία 12-14 Φεβρουαρίου 2013: Μακεδονία-Θράκη



Πρώτη έκδοσηΔευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, 23:30
Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Γένοβας  και συνοδευόμενο από έντονη μετωπική δραστηριότητα (Χάρτες 1α,β), αναμένεται τις επόμενες ώρες να κινηθεί προς την περιοχή μας. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, η στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ διεύθυνση και η σημαντική ενίσχυσή τους, καθώς και η μικρή άνοδος της θερμόκρασιας. Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πολύ ισχυρές, θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές (>1000 m).
Ειδικότερα για την Μακεδονία και τη Θράκη, οι πρώτες εκτιμήσεις για την μεταβολή του καιρού μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου
Νεφώσεις οι οποίες σταδιακά και προς το μεσημέρι θα πυκνώσουν, δίνοντας κατά τόπους ασθενείς βροχοπτώσεις, κυρίως σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας (πιθανότητα και για την Αν. Μακεδονία). Η θερμοκρασία σε άνοδο με τους ανέμους να πνέουν από Ν-ΝΔ διεύθυνσεις, ενισχυόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι και έπειτα.
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου
Ενίσχυση των βροχοπτώσεων από τις πρώτες πρωινές ώρες και από τη Δ. Μακεδονία, επεκτεινόμενες σταδιακά προς την Κ. και Αν. Μακεδονία, καθώς και τη Θράκη. Τα φαινομένα με την μεγαλύτερη ένταση φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στην Δ. Μακεδονία κατά τις προμεσημβρινές ώρες, στην Κ. Μακεδονία μετά το μεσημέρι, ενώ η Αν. Μακεδονία και η Δ. Θράκη θα επηρεαστούν περισσότερο προς τις απογευματινές-βραδυνές ώρες. Η θερμοκρασία σχεδόν αμετάβλητη. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις, εξασθενούμενοι σταδιακά από αργά το απόγευμα στη Δ. και Κ. Μακεδονία και ενισχυόμενοι στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη.
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου
Σταδιακός περιορισμός των φαινομένων στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα έχουν πιθανότατα έντονο χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών. Από τις μεσημβρινές ώρες και έπειτα αναμένεται σταδιακή, μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας και στροφή των ανέμων από Β-ΒΔ διευθύνσεις και πρώτα από τα δυτικά.
Τα παραπάνω συνιστούν μία πρώτη, σύντομη εκτίμηση σχετικά με την επερχόμενη κακοκαιρία. Στόχος είναι η σκιαγράφηση ενός γενικού περιγράμματος για τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία για την Μακεδονία και τη Θράκη. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες, οπότε και η παρούσα ανάρτηση θα ανανεώνεται και θα επισημαίνεται η ημερομηνία και ώρα της ανάνεωσης (βλ. αρχή της ανάρτησης). 
eusfcwx00Χάρτης 1α. Χάρτης ανάλυσης βαρομετρικών συστημάτων για την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 18Z (20:00 τοπική). Διακρίνεται το κέντρο του χαμηλού (εκτιμώμενη πίεση στα 996 hPa) στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Γένοβας.
11Feb IR 18ZΧάρτης 1β. Δορυφορική εικόνα της Ευρώπης στο θερμικό υπέρυθρο για την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 18Ζ (20:00 τοπική). Οι πολύ έντονες λευκές αποχρώσεις υποδηλώνουν την έντονη μετωπική δραστηριότητα.
 
Επιμέλεια - Σύνταξη: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος (thgian82)

Δεν υπάρχουν σχόλια: