Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Σλοβακία: μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες


Σοβαρές πλημμύρες έχουν προκληθεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, Κόζιτσε. Παράλληλα δεν αποκλείεται φουσκωμένο ποτάμι να πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πάνω από 900 χωριά και μικρές πόλεις στην ανατολική Σλοβακία τις τελευταίες ημέρες λόγω των πλημμυρών, που έχουν καταστρέψει σοδειές, έχουν προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και οχήματα και έχουν αφήσει εκατοντάδες άστεγους.

Αν και η κατάσταση εμφανιζόταν να βελτιώνεται σε ορισμένες περιοχές το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες, τις οποίες χαρακτήρισε τις χειρότερες του τελευταίου αιώνα στη χώρα.

Ο Φίκο, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 25 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες περιοχές στην ανατολική Σλοβακία.

Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, τμήματα του οδικού δικτύου έχουν υποστεί ζημιές, ενώ η ηλεκτροδότηση και η παροχή αερίου έχουν πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Ευρώπης--στην Πολωνία έχουν καταγραφεί 18 νεκροί.
Πηγή:http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: