Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος 18-20/06/2010


Μετά την παρατεταμένη ζέστη και την σχετική ανομβρία στην χώρα μας , το σκηνικό αλλάζει και πάλι...άρδην!

Αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός στην χώρα μας. Η έντονη ζέστη θα υποχωρήσει και την θέση της θα πάρουν οι βροχές , οι καταιγίδες και η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας που σε ορισμένες περιοχές θα είναι της τάξεως των 8 με 10 βαθμών!

Προσοχή χρειάζεται τις επόμενες 3 με 4 ημέρες καθώς τα φαινόμενα που θα σημειωθούν , λόγω της συσσωρευμένης ζέστης και αστάθειας, θα είναι έντονα κατα τόπους και με μεγάλη διάρκεια με μεγάλες πιθανότητες χαλαζοπτώσεων σε κάποιες περιοχές , οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα , εάν και εφόσον υπάρξουν.

Μεγάλα ποσοστά αστάθειας στην ατμόσφαιρα από αύριο στην χώρα μας , αποτέλεσμα του χαμηλού που βρίσκεται στα νότια της Γαλλίας αλλά και ένα άλλο βαρομετρικό χαμηλό στα ανατολικά της Ιταλίας.

xartis-piesis-brack-17-06-2010

Οι ψυχρές μάζες που μεταφέρει , θα καταφέρουν να εκτοπίσουν την ζέστη και την ποσότητα σκόνης που μας ήρθε από την Αφρική για άλλη μία φορά φέτος.

Ας δούμε το Meteoclub Alert Map το οποίο ισχύει για τις 18 Ιουνίου στις 10:00 μέχρι τις 19 Ιουνίου στις 15:00

Thumbnail image

Αναλυτικά ο καιρός για την Παρασκεύη 18 Ιουνίου:

Λίγες νεφώσεις στα βόρεια οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν , θα σημειωθούν βροχές κατα τόπους που γρήγορα θα γενικευτούν και θα σημειωθούν καταιγίδες κατα τόπους ισχυρές , κυρίως στην Μακεδονία την ανατολική Ήπειρο και στην Δυτική θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά τμήματα έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 τοπικά και 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων στα ημι-ορεινά , πεδινά της δυτικής Μακεδονίας και στα βόρεια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.

Στην Δυτική Ελλάδα , γενικά αίθριος ο καιρός με λίγες νεφώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στα ορεινά της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου και στην Πελοπόννησο κυρίως στο Παναχαικό, όπου τα φαινόμενα πιθανόν να κινηθούν προς τα παράλια πρόσκαιρα όμως. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι-Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ αλλά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 37 τοπικά και 38 βαθμούς Κελσίου. Επίσης να προσθέσουμε την πιθανότητα τοπικών καταιγίδων στα ορεινά της Πελοποννήσου και κυρίως στην βόρεια πλευρά αυτής.

Στα Ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα , λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι και μετά , θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Δυτική Θεσσαλία , την Βορειοδυτική Στερεά και την Βόρεια Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν 3 με 4 και στα ανατολικά μέχρι 5 μποφόρ κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας (το λεγόμενο μελτέμι) με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 36 και πρόσκαιρα μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου , Κυκλάδες Κρήτη και Δωδεκάνησα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις το απόγευμα και αυτες λόγω των καταιγίδων που θα σημειωθούν στα βόρεια τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι 4 με 5 και τοπικά την ημέρα μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-22 έως 33 βαθμούς στα νότια νησιωτικά τμήματα κα από 21 έως 34 με 35 βαθμους Κελσίου στα υπόλοιπα.

Αναλυτικά ο καιρός για το Σάββατο 19 Ιουνίου:

Στα βόρεια της χώρας από νωρίς θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη την Μακεδονία και την Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενέις 3 με 4 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Δυτική Ελλάδα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις με πιθανότητα στην Ήπειρο και μεμονωμένες καταιγίδες στα ημιορεινά-ορεινά τμήματα του διαμερίσματος. Οι άνεμοι θα πνέουν 3 με 4 μποφόρ από δυτικές διευθύνσεις κατά περιόδους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στα Ανατολικά ηπειρωτικά οι λίγες νεφώσεις που θα υπάρχουν βαθμιαία θα αυξηθούν και κυρίως στην ορεινη Στερεά και στην Δυτική θεσσαλία θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειοι 3 με 4 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Αιγαίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι Βόρειοι Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός για την Κυριακή 20 Ιουνίου:

Στα Βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις που σιγά σιγά θα αυξηθούν και κυρίως μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που στο Βόρειο Ιόνιο θα είναι πιο πολλές και αρχικά εκεί θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι πολύ ισχυρές με αποτέλεσμα τα μεγάλα ύψη βροχής. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν φαινόμενα με πιό ήπια μορφή και έκταση. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι πιθανόν να σημειωθούν βροχές στα ορεινά κυρίως τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Αιγαίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα βορειοανατολικά τμήματα υπάρχει πιθανότητα βροχής μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Να τονίσουμε πως τα φαινόμενα πιθανόν σε κάποιες περιοχές και περιπτώσεις να είναι αρκετά έντονα και να συνοδεύονται από ριπαίους ανέμουν που μπορεί να ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ και δυνατές χαλαζοπτώσεις , οπότε εφιστούμε την προσοχή σε λοθόμενους και σε κατόχους μικρών σκαφών τις ώρες των φαινομένων.

Επιμέλεια Άθρου : Αντώνης Λυράς (Akis)

Επιμέλεια Χάρτη φαινομένων : Σωτήρης Σιδέρης (ΖΕUS)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: