Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Κίνδυνος με νάρκες απο τις πλημμύρες


ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

Οι ειδικοί στη Βοσνία προειδοποιούν για τον κίνδυνο που μπορούν να αποτελέσουν οι νάρκες κατά προσωπικού από τον πόλεμο της δεκαετίας του '90 εξαιτίας της μετακίνησής τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες το βόρειο τμήμα της χώρας, αναφέρει ο τοπικός Τύπος.

"Οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι οι όχθες των ποταμών, πολλοί από τους οποίους υπερχείλισαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην περιοχή μεταξύ των πόλεων Ντερβέντα και Μπροντ", μία περιοχή στα βόρεια της χώρας που ήταν θέατρο μαχών κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε ένας υπεύθυνος του βοσνιακού Κέντρου Καταπολέμησης Ναρκών Άντουν Σίνκοβιτς.

"Το πρόβλημα είναι ότι οι πλημμύρες μετακινούν το έδαφος και ό,τι υπάρχει σε αυτό, άρα και τις νάρκες. Αυτές οι νάρκες μετακινούνται κάπου, καλύπτονται από χώμα και συχνά δεν γίνονται αντιληπτές", εξηγεί ο Σίνκοβιτς, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Nezavisne Novine.

Το Κέντρο Καταπολέμησης Ναρκών καλεί τους πολίτες να μην πλησιάζουν τις όχθες των ποταμών, αλλά και περιοχές κοντά σε ναρκοπέδια, κυρίως στις περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας επλήγησαν την προηγούμενη εβδομάδα από εκτεταμένες πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους υπερχειλισμένους ποταμούς.

Από το τέλος της βοσνιακής σύγκρουσης περίπου 1.700 άνθρωποι είχαν ατυχήματα με νάρκες κατά προσωπικού, ενώ περίπου 500 από αυτούς σκοτώθηκαν.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: