Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

«Σωτήρια» η πράσινη επανάσταση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου


Εκτός από εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετώπιζαν διατροφικό πρόβλημα, η πράσινη επανάσταση βοήθησε και το περιβάλλον, περιορίζοντας σημαντικά το φαινομένο του θερμοκηπίου, καθώς προφύλαξε τον πλανήτη από μεγάλη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά το 1850 θα ήταν αυξημένες κατά 30% εάν δεν είχε μεσολαβήσει η Πράσινη Επανάσταση, η οποία έφερε τεράστια αύξηση στην απόδοση των καλλιεργειών.

Παρότι στη σύγχρονη γεωργία χρησιμοποιούνται περισσότερα χημικά και μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, χρειάζεται πολύ μικρότερη έκταση γης.

«Η μετατροπή ενός δάσους ή ενός θαμνότοπου σε αγροτική καλλιέργεια συνεπάγεται την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας άνθρακα στο οικοσύστημα, ο οποίος οξειδώνεται και χάνεται στην ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Στίβεν Ντέιβις από το Carnegie Institution's Department of Global Ecology στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.

«Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι ότι η μετατροπή της γης σε αγροτική έκταση έχει πολύ μεγαλύτερες έμμεσες επιπτώσεις για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις μεθόδους της εντατικής γεωργίας».

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: