Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Οι ωκεανοί «πνίγονται» στο διοξείδιο του άνθρακα


Οι ωκεανοί απορροφούν μεγάλο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η χημεία τους με γρηγορότερους ρυθμούς και να δηλητηριάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα λόγω της τοξικότητα τους.

Σύμφωνα με το MSNBC, έρευνα που έγινε από ομάδα αυστραλών και αμερικανών επιστημόνων και διάρκεσε 10 χρόνια, αποκαλύπτει ότι λόγω της αύξησης των εκπομπών του CO2 και των άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα, έχει ως αποτέλεσμα οι ωκεανοί να απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες.

«Η κατάσταση που επικρατεί μοιάζει σαν να καπνίζει η Γη δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα», δήλωσε ο Αυστραλός επιστήμονας Ove Hoegh-Guldberg, που συμμετείχε στην έρευνα.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οξίνιση των ωκεανών που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μεγάλη απειλή για τη θαλάσσια ζωή, τις παράκτιες περιοχές, τις κοινότητες των νησιών και την οικονομία.

Οι ωκεανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη αποθήκη θερμότητας, καθώς απορροφούν υψηλό ποσοστό της θερμικής ενέργειας που προστίθεται στην ατμόσφαιρα της Γης, λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η ραγδαία οξίνιση των ωκεανών οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και απορροφώνται από τα νερά των θαλασσών, αλλάζοντας τη χημεία τους.

Οι ωκεανοί γίνονται πιο τοξικοί με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο οι «νεκρές ζώνες» στις οποίες δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς οργανισμός.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Οι ωκεανοί είναι η «καρδιά και οι πνεύμονες» της Γης, αφού παράγουν το 50% του οξυγόνου του πλανήτη και απορροφούν το 30% του CO2.

Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή στην οποία τα θαλάσσια οικοσυστήματα, από τα οποία εξαρτούνται περίπου 3,5 δις άνθρωποι, έχουν αρχίσει και καταστρέφονται και σε μερικές περιπτώσεις εξαφανίζονται», πρόσθεσε ο Hoegh-Guldberg.

Newslink
Πηγή:http://www.econews.gr

1 σχόλιο:

kyragel είπε...

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΧΑΛΑΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΑ.