Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

"Το καμένο δάσος "ψήνει" την Αθήνα"


"Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το κύμα καύσωνα που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης, θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερης έντασης εάν δεν είχαν αποτεφρωθεί οι δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της Αττικής. Σύμφωνα μονες, οι πυρκαγιές στην Πεντέλη και την Πάρνηθα είχαν ως συνέπεια την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αθήνα και την αύξηση του δείκτη δυσφορίας υπό αντίστοιχες συνθήκες.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ο παράγοντας που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού είναι οι καταβάτες άνεμοι.
«Οι καταβάτες είναι άνεμοι που διέρχονται από το βουνό και διαχέονται στο λεκανοπέδιο. Αυτοί οι άνεμοι εξαιτίας του ότι ακολουθούν καθοδική πορεία γίνονται πυκνότεροι και ως εκ τούτου είναι θερμοί εκ φύσεως» εξηγεί η κ. Δήμητρα Φουντά, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου «Αν η πλαγιά χεται ο καταβάτης άνεμος δεν είναι κατάφυτη, αλλά καμένη, γίνεται ακόμη πιο θερμός. Αυτό έχει συμβεί σίγουρα στην Αθήνα μετά τις πυρκαγιές.
Χρειάζεται, όμως, να πούμε ότι περισσότερο επηρεάζονται οι γειτονικές των ορεινών όγκων περιοχές, ενώ έχει σημασία η διεύθυνση του ανέμου, αν δηλαδή φυσάει από την καμένη πλευρά του βουνού ή αντίθετα» συνεχίζει ερευνήτρια.
Χαρακτηριστικά ως προς τη σημασία των καταβατών ανέμων στην άνοδο της θερμοκρασίας είναι τα
αποτελέσματα έρευνας που είχαν εκπονήσει μετά την ολέθρια πυρκαγιά στην Πάρνηθα το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Ομάδα Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace: Βάσει αυτών η Αθήνα έχασε εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας τον σημαντικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας που διέθετε, καθώς το δάσος Πάρνηθας έψυχε σαν κλιματιστιτον αέρα που έρεε από τον Βορρά στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες είχαν τότε εκτιμήσει ότι η πυρκαγιά θα επιδείνωκατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας με ένα πρόσθετο θερμικό φορτίο, παραπλήσιο με αυτό που θα προέκυπτε αν... διπλασιάζονταν τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο! Αντίστοιχης σημασίας ήταν η πρόβλεψη μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν πέρυσι τη Βορειοανατολική Αττική ότι το θερμόμετρο τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να δείχνει μέγιστες τιμές υψηλότερες ακόμη και κατά 6 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες ενοχοποιούν ως έτερο παράγοντα ανόδου της θερμοκρασίας μετά τις πυρκαγιές και την ανακλαστικότητα του εδάφους, καθώς οι καμμένες εκτάσεις γης αδυνατούν να απορροφήσουν τη θερμότητα, με αποτέλεσμα να την αντανακλούν στην ατμόσφαιρα. Περσινή μελέτη στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας κατέδειξε ότι η θερμοκρασία -κυρίως μέσα στο δάσος- αυξήθηκε κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου.
Σε ανοδική πορεία ο υδράργυρος τα τελευταία 30 χρόνια
ethnos.gr"
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: