Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χώρα μας έχει απολέσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής χαρτογράφησης που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το μέλλον των δασών». Η απώλεια αυτή οφείλεται κυρίως σε δασικές πυρκαγιές, ενώ λόγω επέκτασης της γεωργίας, των οικισμών και άλλων υποδομών υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί σχεδόν 4 εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης.
Εκτός από την προφανή απώλεια δασικής γης, προς όφελος άλλων μορφών κάλυψης, οι δράσεις του WWF Ελλάς για τα δάση αποκαλύπτουν και άλλα σοβαρά προβλήματα που υποβαθμίζουν τον δασικό μας πλούτο και αναδεικνύουν τις ανάγκες διαχείρισης των φυσικών εκτάσεων, όπως:
- η ελλιπέστατη περιφρούρηση και αποκατάσταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της δασικής κάλυψης,
- η εγκατάλειψη δραστηριοτήτων μέσα στα δάση (υλοτομία, ορεινή κτηνοτροφία, ρητινοσυλλογή, ορεινή γεωργία) που δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης και προστασίας, και
- η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας σε συγκεκριμένες περιοχές που δημιουργεί προβλήματα υποβάθμισης της βλάστησης και των εδαφών
«Τα αποτελέσματα αυτού του σημαντικού προγράμματος χαρτογράφησης και αποτύπωσης των καλύψεων γης, αλλά και ευρύτερα τα αποτελέσματα από τις δράσεις τεκμηρίωσης της κατάστασης των δασών της χώρας, αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της διαχρονικής αδυναμίας προστασίας του δασικού μας πλούτου», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Με αφορμή τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της προσπάθειας, και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου 2010, το WWF Ελλάς απευθύνει για πολλοστή φορά έκκληση για λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των δασών μας από τις πυρκαγιές. Όπως είχε ήδη από τις αρχές Μαΐου επισημάνει η οργάνωση με επείγουσα επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία α) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, β) Προστασίας του Πολίτη, γ) Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και δ) Εθνικής Άμυνας, η ολοκληρωμένη προστασία των δασών απαιτεί ευρεία κινητοποίηση που δεν αφορά μόνο μια υπηρεσία ή ένα Υπουργείο. Με δεδομένο ότι ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου όχι μόνο αυτή η συνεργασία δεν έχει υπάρξει, αλλά δεν έχουν εκπληρωθεί ούτε οι επιμέρους υποχρεώσεις των υπουργείων και υπηρεσιών, ο άμεσος κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα.
«Σε εποχές κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, η προστασία των δασών δεν είναι πολυτέλεια αλλά κρίσιμη παρέμβαση στα δημόσια οικονομικά και αναγκαία επένδυση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.
Το πρόγραμμα «Το μέλλον των δασών» συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις συνεισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου